Свет

Херш зна више о случају Северни ток него што може да каже

Добитник Пулицерове награде не жели да угрози своје изворе, а за верзију да проукрајинска група стоји иза саботаже гасовода сматра да је невероватно глупа
Херш зна више о случају Северни ток него што може да кажеGetty © Alex Wong / Staff

Амерички новинар Симор Херш рекао је у интервјуу за немачки "Експрес" да има додатне информације о ситуацији са Северним током, али да не може да их подели с јавношћу.

"Свесни сте каква су наређења добијали. Знам много више о томе него што желим да кажем. Али морам да заштитим људе који ме обавештавају", истакао је новинар.

Херш је додао да не сумња да је у праву у вези са описаним догађајима и исмејао је верзију да је саботажу спровела "проукрајинска група".

"Прича о јахти коју су користили за потребе дубоког зарона, па то је тако глупо, невероватно. Ово је луда прича без извора", рекао је Херш.

Добитник Пулицерове награде је у интервјуу изнео и врло оштар став о извештавању у америчким медијима, тј. тврдњу да тамошњи медији не желе да критикују председника САД.

"Када бисмо отпустили 90 одсто уредника, било би нам много боље јер се они веома плаше да напишу нешто критичко о Бајдену. Мисле да враћају републиканце на место председника", рекао је он.

Такође, није уверен у председника САД Џозефа Бајдена и његово спољнополитичко особље: "Мислим да су веома ускогруди. Бавили су се само пласирањем лоших прича о Русији и Кини, што је довело до приближавања двеју земаља." 

Славни новинар је рекао у интервјуу и да не очекује победу Кијева у актуелном руско-украјинском сукобу, напротив.

"Русија ће победити у овом рату", експлицитан је Херш.

У фебруару је Симор Херш објавио чланак у којем је изнео тврдњу да су саботажу Северног тока инсценирале САД уз помоћ НАТО савезника: у лето 2022, током вежбе Алијансине БАЛТОПС, амерички рониоци минирали су цевоводе, а три месеца касније Норвежани су поставили експлозивне направе. По Хершовим речима, одлуку о операцији донео је Бајден.

image