Свет

Русија потврдила: Продужен Споразум о житу на 60 дана

Украјинци траже да у Црноморску иницијативу буду укључене нове украјинске луке
Русија потврдила: Продужен Споразум о житу на 60 данаGetty © Chris McGrath / Staff

Русија је дала сагласност да се Прехрамбени споразум продужи за 60 дана, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Како је рекла, све стране које су учеснице у овом споразуму су обавештене да је Русија дала сагласност за продужење споразума.

"Ми смо више пута изјављивали – и руско Министарство спољних послова и стални представници Русије при УН – да је руска страна обавестила све стране у договору да продужава споразум за 60 дана. Све стране су обавештене о томе не само усмено", нагласила је Захарова.

Захарова је тиме демантовала наводе појединих медија да је споразум продужен за 120 дана.

Овим поводом огласио се и портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик који је позвао све стране-учеснице да уложе додатне напоре како би се споразум спровео у дело.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потврдио је раније продужење Споразума о житу након завршених преговора са представника Русије, Турске, Украјине и УН-а.

У петак је портпарол руског председника Дмитриј Песков потврдио да Москва продужава договор о житу за 60 дана.

"Као резултат наших преговора, постигли смо продужење Споразума о житу", рекао је Ердоган говорећи у суботу, а преноси ТРТ.

Претходно је стални представник Украјине при УН Сергеј Кислица изјавио да се Кијев залаже за продужење Црноморске иницијативе на 120 дана или на неограничен период, као и за проширење броја лука које би споразум укључивао.

"Црноморску иницијативу, након њеног истека 18. марта треба продужити или на најмање 120 дана, како је предвиђено, или на неограничен период. Притом, могли бисмо у њу да укључимо и украјинске луке у Николајевској области", рекао је Кислица.  

Споразум, који су 22. јула прошле године потписали представници Русије, Турске , Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу. Заједнички координациони центар (ЈЦЦ) у Истанбулу је одговоран за координацију кретања бродова.

Уговор је истекао 18. новембра прошле године, али су његови услови подразумевали аутоматско продужење за 120 дана.

Сам Споразум о житу је саставни део пакетног споразума, и, између осталог, предвиђа деблокаду руског извоза хране и ђубрива. Москва је истакла да овај конкретан услов није испуњен, упркос уверавањима УН.

Русија је одлучила да продужи споразум о житу за само 60 дана јер још увек нема напретка у испоруци руске хране и ђубрива, рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин, преносе "РИА Новости".

Према његовим речима, руска страна је приметила да Уједињене нације улажу напоре како би се деблокирао руски извоз хране и ђубрива, премда се руске компаније и банке и даље суочавају са санкцијама и препрекама које су увеле западне земље.

Услови руске стране још увек нису испуњени, иако су западни званичници тврдили да се санкције наводно не односе на руску храну и ђубрива, додао је он.

image