Свет

Трамп поново на Фејсбуку и Јутјубу: "Вратио сам се"

Повратак налога бившег председника САД на друштвене мреже биће важан алат за његову кампању 2024. како би допрла до што више бирача
Трамп поново на Фејсбуку и Јутјубу: "Вратио сам се"© Tanjug/Facebook via AP

Бивши амерички председник Доналд Трамп објавио је први пост на Јутјубу и Фејсбуку пошто су му враћени налози на овим платформама после двогодишње блокаде, тј. после упада његових присталица на Капитол 6. јануара 2021.

Објаве на његовој Фејсбук страници и Јутјуб каналу, под називом "Вратио сам се!", приказују исти видео Си-Ен-Ена који објављује Трампову победу на председничким изборима против кандидата демократа Хилари Клинтон 2016. Затим се на екрану појављује натпис "Трамп 2024 – Учинимо Америку поново великом".

"Извините што сте чекали", каже Трамп на снимку.

Трампу су сада активни налози и на Јутјубу, Фејсбуку, Инстаграму, раније му је враћен налог и на Твитеру, на коме додуше још није ништа објавио.

Врло значајно ако се има у виду да је Трамп покренуо своју председничку кампању 2016. користећи управо друштвене мреже. Његов повратак на исте отвара му велика врата за прикупљање политичких поена у још једној трци за председника 2024, док на поменутим платформама у збиру има чак 146 милиона пратилаца.

"Пажљиво смо проценили ризик од насиља у стварном свету, док смо разматрали о томе да гласачи треба равноправно да чују главне кандидате уочи избора", навела је компанија "Јутјуб" у твиту, објашњавајући зашто је Трампу вратила налог.

Трампов портпарол кампање рекао је још у јануару за "Фокс њуз диџитал" да ће повратак на Фејсбук "бити важан алат за кампању 2024. како би допрла до бирача".

Бивши председник САД је крајем 2021. основао друштвену мрежу "Трут сошл" преко које је комуницирао с присталицама током блокаде налога на Твитеру, Фејсбуку, Инстаграму и Јутјубу.

image