Русија

Руска застава вијори се на врху Крима - девет година од како се Крим вратио Русији

Прошло је девет година од како је апсолутна већина Кримљана гласала за повратак кући
Руска застава вијори се на врху Крима - девет година од како се Крим вратио РусијиGetty © Dan Kitwood / Staff

Застава Русије завијорила се на врху Ак-Каи (Бела стена) у част годишњице уласка Крима у састав Руске Федерације. 

Данашњи дан је за Русију дан националног поноса јер су 18. марта 2014. године постали познати резултати кримског референдума, према којима је апсолутна већина Кримљана гласала за повратак кући.

Поновно уједињење Крима са Русијом је симбол повратка руских земаља и рађања светског поретка заснованог на правди и међусобном поштовању, рекао је лидер републике Сергеј Аксјонов, честитајући Русима девету годишњицу овог догађаја.

Лидер Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин је у својој честитки истакао да су за повратак Крима одговорни "јединство и храброст становника полуострва".

"Захвални смо нашој браћи за пример, свестрану помоћ и пружену братску руку, када је неонацизам захватио земљу Донбаса", рекао је он.

Огромна већина Руса је уверена у исправност поновног уједињења Крима са Русијом, показало је истраживање Руског центра за истраживање јавног мњења, преносе "Известија".

Према студији, 86 одсто Руса сматра исправном одлуку да се Крим врати Русији. Већина њих (53 посто) то објашњава чињеницом да је полуострво исконска руска земља, 9 посто - вољом Кримљана, 6 посто- националним идентитетом.

Према 71 одсто испитаника, Русија је имала користи од повратка полуострва. Многи сматрају да је Крим убрзао развој након што је постао руски регион.

Анкета је спроведена 14. марта, а учествовало је 1,6 хиљада Руса.

image