Свет

Сијева посета Русији потврђује: Кинеско-руски односи издржали све тестове

Руска турнеја кинеског председника продубљује сарадњу две државе, али и доноси више сигурности међународној заједници, констатује лист близак Комунистичкој партији Кине
Сијева посета Русији потврђује: Кинеско-руски односи издржали све тестове© Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

На позив председника Руске Федерације Владимира Путина, кинески лидер Си Ђинпинг боравиће у државној посети Русији од 20. до 22. марта. И овога пута, пошто је изабран да води Кину у још једном мандату, за прву инострану посету одабрао је управо Русију.

Руска турнеја ће додатно продубити међусобно поверење и обострано корисну сарадњу Кине и Русије, што ће не само користити двема државама и њиховим народима већ ће донети више сигурности међународној заједници. Биће то путовање мира, пријатељства и сарадње, констатује се у уводнику "Глобал тајмса", гласила блиског владајућој Комунистичкој партији Кине.

Треба истаћи, пише кинески медиј, да два лидера одржавају дубоко пријатељство и честу комуникацију, а уобичајено је да се сваке године посећују. Зато ова посета спада у оквир билатералних односа Кине и Русије, што ће рећи да ће, са украјинском кризом или без ње, двојица лидера наставити да одржавају нормалне односе.

Чврста сарадња на више поља

Односи две земље засновани су на чврстом политичком, економском и културном темељу, а њихово продубљивање је у фундаменталном интересу оба народа. Велики су потенцијали за сарадњу у области енергетике, индустрије, технологије и људских ресурса.

Током Сијеве посете Русији двојица лидера ће разговарати о даљој сарадњи у оквиру иницијативе "Појас и пут" и Евроазијске економске уније, као и о заједничком одржавању стабилности и несметаног тока индустрије и ланаца снабдевања.

"Глобал тајмс" истиче да Кина и Русија подржавају мултиполарност и демократизацију међународних односа, док у тренутној сложеној међународној ситуацији значај кинеско-руског пријатељства постаје још израженији.

Руско-кинески односи супротни понашању западног блока

Последњих година за односе Кине и Русије каже се да су засновани на томе да се не склапају савезништва нити улази у конфронтацију са трећом страном. Сада се истиче и то да ни Кина ни Русија не толеришу мешање треће стране у њихове односе.

"Заправо тај нови тип односа између великих сила који оличавају Русија и Кина донео је просветљење свету, и у потпуној је супротности с понашањем неких земаља које желе да створе разне 'мале кругове', формирају клике и учествују у блоковској политици", наводи "Глобал тајмс".

Све док се придржавају принципа међусобног поштовања и обостране користи и пријатељски су искрене, велике земље могу да постигну више заједничких интереса. Уз то координација и интеракција између великих земаља су веома корисне за регионални, па чак и глобални мир и стабилност. Само када се односи између великих земаља побољшају, свет може постати бољи.

Украјинска криза

У контексту ескалације украјинске кризе и интензивирања геополитичких тензија широм света, предстојећа посета је привукла посебну пажњу међународне заједнице и јавног мњења. Многе анализе исте фокусирале су се на улогу коју ће посета имати у промовисању мировних преговора у вези с руско-украјинским сукобом.

Имајући у виду да је Кина увек улагала велике напоре за постизање мира, те њену недавну иницијативу за измирење Саудијске Арабије и Ирана, и у погледу украјинске кризе она може да има конструктивну улогу.

"Кина је једна од ретких великих сила која може да успостави комуникацију између Русије и Украјине. Ово је још драгоценије јер се обе стране у сукобу налазе у ћорсокаку", констатује "Глобал тајмс" помињући кинеску Глобалну безбедносну иницијативу и кинески став о политичком решењу украјинске кризе као тренутно најпрактичнији и најефикаснији мировни план.

Међутим, кључ за решавање украјинске кризе није у кинеским рукама већ у рукама САД и западних земаља. Ако наставе да стварају проблеме уместо да сарађују, мало је вероватно да ће било какви напори за постизање мира и унапређење преговора бити ефикасни.

Кинеско-руски односи издржали су тест међународних турбуленција, остали су мирни и континуирано напредују у правцу који користи и народима обе земље и целом свету. Такође, исписаће значајно поглавље новог типа односа великих сила који је базиран на поштењу и транспарентношћу, закључује "Глобал тајмс" у свом уводнику.

image