Свет

Шолц поздравио одлуку Међународног суда о налогу за хапшење Путина

Сада постаје јасно да нико није изнад закона, изјавио је немачки канцелар
Шолц поздравио одлуку Међународног суда о налогу за хапшење Путина© Tanjug/Nicolas Datiche/Pool Photo via AP

Немачки канцелар Олаф Шолц поздравио је данас одлуку Међународног кривичног суда у Хагу да изда налог за хапшење руског председника Владимира Путина, рекавши да је то показало да нико није изнад закона.

"Међународни кривични суд је права институција за истрагу ратних злочина. Чињеница је да нико није изнад закона и то је оно што сада постаје јасно", рекао је Шолц на заједничкој конференцији за новинаре у Токију са јапанским премијером Фумиом Кишидом, а пренео је Танјуг.

Међународни суд је јуче позвао на хапшење Путина због сумње да је у периоду трајања сукоба у Украјини извршио кривично дело противправне депортације деце и противзаконитог пребацивање људи из Украјине у Русију.

Из Москве су подсетили да одлуке суда у Хагу немају никакав значај када је у питању Руска Федерација, јер Москва није ратификовала одредбе статута Међународног кривичног суда, те стога Русија више не сарађује са овом организацијом. 

"Ко би пре 15 година рекао да ће брига о деци, њихово спасавање и лечење постати кривично дело", прокоментарисала је портпаролка Министарсва спољних послова Марија Захарова.

image