Србија и Балкан

Раковић: Ђукановић после дуела са Мандићем био дезоријентисан

У Црној Гори се сутра, 18. марта одржавају председнички избори, а очекује се да ће у други круг гласања ући Мило Ђукановић и Андрија Мандић
Раковић: Ђукановић после дуела са Мандићем био дезоријентисан© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Историчар Александар Раковић изјавио је данас да ће сигурно бити другог круга председничких избора у Црној Гори и да је извесно да ће у њему бити Андрија Мандић и Мило Ђукановић, оцењујући да је кандидат Демократског фронта био много убедљивији у ТВ дуелу од актуелног председника и кандидата ДПС-а.

"После дуела њих двојице, Мандићеве шансе су знатно порасле, јер је апсолутно доминирао у том дуелу. Ђукановић нема искуства са таквим дуелима, јер је последњи пут у дуелу било са Момиром Булатовићем 1997. и тада је иза обојице била српска тробојка. Ђукановић је неискусан, јер је избегавао ТВ дуеле, а успут није имао ни аргументацију, док Мандић има више искуства у њима", рекао је Раковић Танјугу.

Он сматра да је Мандић је био апсолутно јачи у дуелу и да је аргументима довео у питање Ђукановићеву политичку, економску и етичку прошлост.

"Ђукановић је почео као српски родољуб, а завршио као антисрбин. Мандић је био и остао српски родољуб и то не значи да он није за пружање руке свима осталима. Он инсистира на томе и за уједињење је свих грађана Црне Горе", поручује Раковић.

Како тврди, из поузданих извора зна да је Ђукановић после тог дуела био потпуно дезоријентисан и чак је и пут погрешио, јер није очекивао да ће Мандић задржати концентрацију, да неће падати у ватру и да ће га, како је рекао, растурити.

Раковић је рекао да ће, уколико буде другог круга на председничким изборима у Црној Гори у коме ће бити Мандић и Ђукановић, председнички кандидати Јаков Милатовић, Алекса Бечић и Горан Даниловић подржати Мандића.

"Највероватније ће остали кандидати који не уђу у други круг морати да се определе кога треба подржати. Претпостављам да ће Андрија Мандић ући у други круг, јер има добар резултат према истраживањима. Онда ће Милатовић, Бечић и Даниловић подржати Мандића у другом кругу и то ће њега водити до победе над Ђукановићем", навео је Раковић.

Раковић истиче да се Србија не меша у изборе у Црној Гори, као што се, каже, није мешала ни у раније изборе у тој држави.

"Мешали су се медији. Неко ће рећи да ми сада кршимо изборну тишину тиме што ћу рећи да подржавам Андрију Мандићу. Данас је немогуће у дигиталној ери поштовати изборну тишину као у нека ранија времена. Медији ових дана извештавају о изборима у Црној Гори и пошто су српски медији, вероватно су на страни Андрије Мандића", истиче Раковић.

Објашњава да Мандић има подршку српске јавности у Србији и Републици Српској и да га из Српске православне цркве подржавају тројица епископа.

"Када је реч о СПЦ, тројица епископа су јуче подржала Андрију Мандића на изборима. Владика Методије, владика Атанасије и владика Петар који је викарни епископ српског патријарха Порфирија", навео је он.

Раковић је додао да црногорско-приморски митрополит Јоаникије подржава све оне који се боре против Ђукановића и оних који су напали СПЦ.

Он не види проблем у томе што неки председнички кандидати имају двојно држављанство.

"Многи у Црној Гори имају двојно држављанство, не само Србије. Сви Хрвати у Црној Гори имају двојно држављанство и то никада нико није доводио у питање. Многи су узимали српско држављанство када је то било могуће до 2006. а да се нису сматрали Србима, већ су једноставно имали пословне интересе у Србији. Они који су хтели да студирају су писали да су Срби да не би плаћали школарину", навео је Раковић.

Раковић тврди да поуздано зна да ни онима, који су се уписивали као Црногорци, није наплаћивана школарина.

image