Захарова: Ако хоћете мир, укините све незаконите антируске санкције и тужбе

Ентонија Блинкена је "недвосмислено изнео деструктивну америчку и, сходно томе, украјинску позицију, рекавши да су САД спремне да наставе да снабдевају Кијев оружјем и војном опремом, а не на дипломатску интеракцију са Русијом у циљу управљања кризом, приметила је руска званичница
Захарова: Ако хоћете мир, укините све незаконите антируске санкције и тужбеwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Саставни део решавања сукоба у Украјини требало би да буде укидање свих незаконитих санкција и тужби против Русије пред међународним судовима, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Подсетила је на изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена, који је "недвосмислено изнео деструктивну америчку и, сходно томе, украјинску позицију", рекавши да су САД спремне да наставе да снабдевају Кијев оружјем и војном опремом, а не на дипломатску интеракцију са Русијом у циљу управљања кризом. 

Како би наступио одржив мир, према њеним речима, неопходно је да се обустави свака испорука оружја и војске Украјини, да се заврше борбе, да се признају нове територије које су резултат остваривања права народа на самоопредељење.

Захарова је поручила да Украјина мора бити демилитаризована и денацификована, као и да морају бити елиминисане све претње које долазе са њене територије.

Како је навела, Украјина мора да обезбеди свој нуклеарни статус и да гарантује права руског говорног становништва и националних мањина.

Такозвана "формула мира" Зеленског нема никакве везе са стварношћу, то је сет ултимативних захтева према Русији, рекла је она.

Украјинска формула мира подразумева повлачење руских трупа из  регион ДНР, ЛНР, Запорожја и Херсонске области, па чак и Крима, исплата репарација и предаја међународним судовима.

Према речима Захарове, сврха украјинске "формуле" је да се уз помоћ Запада постигне капитулација Русије.