Свет

Шпанија на вакцине против вируса корона дала више од милијарду евра, половина остала неискоришћена

У Шпанији је од почетка кампање вакцинације у децембру 2020. убризгано 105 милиона доза, а према подацима Министарства здравља, преостало је 103,5 милиона вакцина које нису искоришћене
Шпанија на вакцине против вируса корона дала више од милијарду евра, половина остала неискоришћенаwww.globallookpress.com © Lvaro Ballesteros

Шпанија је међу земљама које су издвојиле више од милијарду евра да би имале довољно вакцина против ковид-19 за целокупно становништво, али је половина тих вакцина је остала неискоришћена, преноси "Паис".

У Шпанији је од почетка кампање вакцинације у децембру 2020. убризгано 105 милиона доза. Према подацима Министарства здравља, преостало је 103,5 милиона вакцина које нису искоришћене.

Бустер кампања није имала исти одзив као претходне: откако је почела у јесен, примило ју је само 60 одсто људи старијих од 60 година, односно 7,5 милиона људи.

Како оцењује шпански лист, чини се да велика већина купљених вакцина никада неће бити дистрибуирана.
Министарство здравља сматра да је неопходно да Шпанија има довољно залиха да би могла да се суочи са потенцијалним променама епидемиолошке ситуације.

"Све земље имају стратешке резерве лекова које се чувају у ишчекивању потенцијалних непредвиђених догађаја и које, на срећу, у неким случајевима није потребно користити. То је део неопходне припреме против претњи по јавно здравље", каже портпарол министарства.

Проблем је што ове резерве имају рок трајања и могу да се покваре ако се не искористе, као што се већ догодило са 14 милиона доза прве генерације. Ове вакцине су бачене када су стигли омикронски појачивачи, који су сада такође у опасности од истека рока.

Министарство здравља, међутим, напомиње да рок трајања није зацртан: он је измењен када је потврђено да вакцине остају стабилне дуже него што је првобитно планирано.

"Датум одговара периоду важења који је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА) и вероватно ће бити продужен пошто постојеће лабораторије током времена дају нове податке о стабилности и захтевају продужење периода важења", додаје портпарол.

Земље ЕУ већ месецима разматрају проблем. У одговору Европском парламенту ове среде, европска комесарка за здравље Стела Киријакидес објаснила је да Комисија ради са државама чланицама и индустријом на проналажењу "решења за неравнотежу између потражње и понуде" вакцина.

"Већ је одобрено неколико амандмана на купопродајни уговор са 'Фајзером' како би нам омогућили да делимично покријемо потребе земаља чланица. Без обзира на то, заједнички преговарачки тим наставља преговоре о смањењу броја доза које ће бити испоручене 2023", рекла је она.

Овај споразум се састоји у одлагању испорука до 2026. године које су биле заказане пре краја године, како је ове недеље објавио "Фајненшел тајмс".

Али то не решава проблем доза које су у опасности од истека, пошто је међународним уговорима утврђено да се оне не могу поклањати или продавати након што су примљене.

Власти су купиле вакцине предвиђајући да ће свим Шпанцима бити потребне нове дозе, како је у јуну изјавила министарка Каролина Даријас.

С друге стране, председник Шпанског имунолошког друштва Маркос Лопез Ојос, објашњава да прва инјекција, додата двема почетним дозама, када је већина популације већ претрпела природну инфекцију, чини четврту дозу непотребном за здраве младе људе.

У Шпанији, здравствене власти препоручују четврту дозу, или другу дозу лека, само особама старијим од 60 година и онима који имају већ постојеће здравствено стање које их чини рањивијим на вирус.

Кампања вакцинације за те популације почела је прошле јесени. Касније, у децембру, министарство је овластило остатак становништва да добије појачивач ако им је био потребан из административних разлога (за улазак у државу која то захтева, на пример), као и за свакога ко жели да га прими.

Ова политика је изазвала одређену конфузију у јавности. Чињеница да свако може да прими дозу не значи да се препоручује свима или да ће им користити. Ефекти три дозе, посебно за оне који су заражени од доласка омикрона, показали су се као довољна заштита за спречавање компликација у случају нове заразе.

Научници сада проучавају трајање имунитета који стварају обе вакцине, инфекцију и њихову комбинацију.

"У будућности ће бити потребно видети да ли се ковид понаша сезонски и колико дуго тај имунитет траје код људи. Спроводимо студије како бисмо верификовали различите сценарије и на основу тога одлучили да ли постоје групе којима је потребна сезонска вакцинација сваке године", каже Лопез Ојос.

За људе без имунодефицијенције који су вакцинисани и појачани и који су имали омикронску инфекцију, додаје она, додатна доза тренутно није неопходна.

image