Србија и Балкан

Ђукановић се мало позива на Устав, мало на Закон о председнику, Пејовић: Искористио је тренутак

Програмски директор УЗОР-а Марко Пејовић казао је да верује да ће странке нове парламентарне већине покушати све да ураде да оспоре указ и одлуку Ђукановића о ванредним парламентарним изборима
Ђукановић се мало позива на Устав, мало на Закон о председнику, Пејовић: Искористио је тренутак© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Програмски директор УЗОР-а Марко Пејовић, поводом заказивања парламентарних избора у Црној Гори за 11. јун, оценио је да је било само питање дана када ће до тога доћи, јер се, како је навео, Црна Гора већ три године налази у институционалној и политичкој кризи.

Пејовић тврди да парламентарна већина од 2020. године ставља, како каже, партијски интерес изнад јавног, те додаје да су две владе у том периоду изгубиле поверење у Скупштини Црне Горе.

"Контроверзним изменама Закона о председнику, које је изгласала парламентарна већина, само су додатно отвориле простор Милу Ђукановићу као председнику Црне Горе да искористи овај, тренутно важећи закон, у правном поретку Црне Горе у своју политичку корист, али вешто избегавајући да се на њега позове већ на члан 92 Устава Црне Горе", рекао је он за Танјуг. 

Сматра да је невероватна реакција странака парламентарне већине јер су, каже, управо они изгласали измене Закона о председнику и перманентно тражили ванредне парламентарне изборе.

"А сада се противе указу о распуштању и одлуци о расписивању ванредних парламентарних избора. Међутим, њихова реакција не чуди, јер су свесни нове констелације политичких снага, знатно другачије од резултата избора 2020. године и уласка Покрета Европа сад на политичку сцену", тврди Пејовић.

Како каже, верује да ће странке нове парламентарне већине покушати све да ураде да оспоре указ и одлуку, али да у крајњем неће ништа утицати на одржавање потребних превремених парламентарних избора.

Оцењује да су председнички избори и кампања један пробни тест за превремене парламентарне изборе.

"Иако се ситуација доста искристалисала у току претходног периода (УРА подржала Демократе, СНП подржао ДФ) и ако можемо наслутити које ће странке бити у коалицији на предстојећим парламентарним изборима, овде ће бити интересантно како ће резултати председничких избора утицати на такве најаве и сарадње странка у сусрет превременим парламентарним изборима", рекао је Пејовић.

Пејовић не верује да ће доћи до значајне разлике између резултата на председничким и ванредним парламентарним изборима, али да ће странке бити значајно више посвећене мобилизацији бирачког тела за ванредне парламентарне изборе, јер су много значајнији од председничких.

image