Павићевић: Уколико Уставни суд не реагује, Црна Гора иде на ванредне парламентарне изборе 11. јуна

Одлука председника Црне Горе Мила Ђукановића о распуштању скупштине и заказивању парламентарних избора за 11. јун је неуставна, оцењује аналитичар Владимир Павићевић
Павићевић: Уколико Уставни суд не реагује, Црна Гора иде на ванредне парламентарне изборе 11. јуна© FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Политички аналитичар Владимир Павићевић оценио је вечерас да је одлука председника Црне Горе Мила Ђукановића о распуштању скупштине и заказивању парламентарних избора за 11. јун неуставна.

"Имали смо правну реакцију посланика парламентарне већине. Они су се обратили Уставном суду да пониште тај указ и то је добра реакција. Мислим да би било добро да уследи политичка реакција свих политичких снага (победника избора 2020.) и мој предлог је да се Милу поручи - ако ћеш на ванредне изборе, ево идемо на ванредне изборе, па да преполовиш број мандата", рекао је Павићевић за Танјуг.

Он је објаснио да уколико Уставну суд не реагује или не донесе одлуку из било ког разлога, то значи да ће избора 11. јуна бити, додајући да око тога нема дилеме.

"А ако Уставни суд реагује и поништи тај указ, онда се поставља питање шта сада. У тој ситуацији две су могућности, једна је да се иницира реконструкција Дританове и Јоковићеве владе која би подразумевала да у ту владу уђу и политички ауторитети ДФ-а и коалиције Мир је наша нација, тако да у тој влади имамо представнике свих победничких савеза из 2020.године", објаснио је Павићевић.

Како је рекао, ако се направи такав договор, то би значило да ова влада ради до 2024. године, односно до термина за одржавање парламентарних избора и да се након тога формира нова влада.

"Ако се не деси реконструкција, онда скупштина може сама себи да скрати мандат и да се направи договор унутар парламентарне већине који је то датум за који треба заказати парламентарне изборе", рекао је Павићевић.

На питање како ће резултати председничких избора који се одржавају у недељу 19. марта утицати на резултате парламентарних избора, Павићевић каже:"У случају да замислимо да Мило победи, то би као ефекат имало заустављање пада ДПС-а, не би ојачао, али би се зауставио пад. У случају да изгуби, онда би то изазвало моментални колапс Миловог ДПС-а, односно пуно развлашћивање Миловог ДПС-а. То би значило стабилизацију политичког процеса и да се грађани усмере ка прогресу", рекао је он.

Када је реч о председничким изборима, Павићевић каже да је видео анкету која је рађена уочи изборне тишине и која, како додаје, показује да ће се сигурно ићи у други круг.

"Председник Црне Горе биће изабран 2. априла и у тај други круг иду Андрија Мандић и Мило Ђукановић, трећи је Јаков Милатовић који ће остварити релативно добар резултат, па онда иду остали", навео је Павићевић.

Павићевић оцењује да ће већ у недељу око 21 час бити познати прелиминарни резултати на основу којих ће се са извесношћу претпоставити ко су двојица кандидата који иду у други круг 2. априла.