Србија и Балкан

Црна Гора данас бира председника: Иде ли Ђукановић у политичку пензију и ко ће у други круг?

Гласачко право има 542.154 грађана, највише бирача је у Подгорици, а у изборној трци је седам кандидата
Црна Гора данас бира председника: Иде ли Ђукановић у политичку пензију и ко ће у други круг?© Зоран Шапоњић

Црна Гора данас на четвртим изборима од обнове независности и осмим од увођења вишестраначког система бира председника републике. Гласачко право има 542.154 грађана, а бирачка места биће отворена од седам до 20 сати.

У изборној трци је седам кандидата - лидери "Демократске партије социјалиста" Мило Ђукановић, "Нове српске демократије", односно ДФ-а Андрија Мандић, "Демократа" Алекса Бечић и "Уједињене Црне Горе" Горан Даниловић.

На листи кандидата за председника државе су и један од лидера Покрета "Европа сад" Јаков Милатовић, посланица Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић Станковић као и инфлуенсер Јован Радуловић.

Највише бирача је у Подгорици – 143.608, а најмање у Шавнику – 1.777.

Према изборном закону у овој држави, за председника Црне Горе биће изабран кандидат који добије више од половине важећих гласова бирача који су гласали.

Ако ниједан кандидат не добије тај број гласова одржава се други круг избора за 14 дана, 2. априла.

У другом изборном кругу учествују два кандидата која су добила највећи број гласова.

За председника државе, у другом кругу, биће изабран кандидат који је добио већи број гласова изашлих бирача.

До сада су председници Црне Горе били Момир Булатовић, Филип Вујановић и Мило Ђукановић. Председник Црне Горе бира се на пет година.

На завршној конвенцији која је одржана у петак увече у Подгорици, кандидат ДФ-а Андрија Мандић рекао је да неће никога понижавати као што је, како је додао, Мило Ђукановић годинама покушавао да понизи људе из ДФ-а.

"Пружамо руку, кажемо браћо дођите да заједно градимо нову Црну Гору. А за Мила Ђукановића и однарођену клику, за оне који су пљачкали Црну Гору, шверцовали дрогу, продавали цигаре, опљачкали своје комшије, сви морају да се суоче са судовима да одговарају за своја недела", рекао је Мандић који је у предизборној кампањи потенцирао тему помирења у Црној Гори.

Он је подсетио да је за време власти Мила Ђукановића, међу онима који су пружили отпор, хиљаду људи  пребијено, више од три хиљаде људи је привођено на саслушања, малтретирања у полицији, вршен је снажан притисак.

Председнички кандидат Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић на завршној конвенцији у Подгорици рекао је да неће дозволити да Црну Гору затворе у "српски и руски свет", да ће увести Црну Гору у Европску унију, убрзати економски развој и унапредити квалитет живота свих грађана.

Ђукановић је подсећајући да је за 11. јун расписао парламентарне изборе рекао и да се његова партија налази пред још једном великом победом на председничким изборима.

"Зато нам требају две победе грађанске и европске Црне Горе. И на председничким, и на парламентарним изборима. Да обновимо политичку нормалност Црне Горе, да коначно утихну глупости о великој и убедљивој победи 30. августа 2020, која је, тобоже, ослободила како кажу, до тада утамничену Црну Гору", рекао је Ђукановић.

Јаков Милатовић, председнички кандидат Покрета "Европа сад" на завршној конвенцији рекао је да ће актуелног председника државе "испратити у пензију" а Црну Гору, како је истакао, повести правим путем.

"Очистићемо Црну Гору од корупције и прљавштине, и све црногорске институције ће продисати. Биће ово успешна држава у којој грађани живе достојанствено од свог рада и знања", рекао је Милатовић.

Кандидат демократа Алекса Бечић на завршној конвенцији рекао је да "победа никад није била ближа" и да ће та победа бити "победа части, победа правде над неправдом, победа истине и љубави над мржњом и лажима".

image