Свет

Штрајкови широм Француске, синдикати траже веће плате

Протести су извели хиљаде људи на улице француских градова, а запосленима у енергетском сектору придружили су се радници у државној управи
Штрајкови широм Француске, синдикати траже веће платеNone © FOTO TANJUG/ AP Photo/Francois Mori

Француски синдикати започели су протесте широм земље, захтевајући повећање плата због раста инфлације. Осим штрајка у 11 нуклеарних електрана, неколико хиљада људи окупило се на улицама Париза, Старзбура, Авра и других већих градова.

Поред запослених у енергетском сектору, штрајку су се придружили и синдикати у државној управи.

У Марсеју је протестовало више од 2.000 запослених у образовању, преноси лист Монд, позивајући се на полицијске извештаје, а наводи да су на улице Париза изашли и здравствени радници. 

Широм Француске блокиране су школе, али док синдикати говоре о "скоро 100 школа у блокади", Министарство образовања саопштило је да је регистровало "тридесетак" таквих случајева.

Ово је наставак вишенедељних протестних активности које су почеле у француским рафинеријама, што је довело до проблема са снабдевањем бензинских станица горивом. 

Француска премијерка Елизабет Борн саопштила је да је стање на бензинским пумпама боље и да је мање од једне четвртине њих без горива. 

Ипак, синдикалне вође очекују да ће одлука француске владе о присилном враћању радника на посао у складишта бензина појачати револт, јер се тиме "угрожава право на штрајк", преноси агенција Ројтерс. 

Нешто раније, портпарол владе Оливије Веран саопштио је да би оваква одлука могла да буде донета, јер су испред бензинских пумпи и даље редови, и додао да "није нормално блокирати рафинерије упркос томе што је постигнут договор о платама". 

Левичарски синдикат ЦГТ већ четврту недељу за редом позива на наставак штрајка у енергетском гиганту "Тотал енержи", иако је постигнут договор са умеренијим синдикатима о повећању плата за седам одсто и исплати бонуса радницима. 

Представници ЦГТ-а траже повећање од десет одсто, указујући на високу инфлацију, као и на екстра профит компаније. Афенција АФП пренела је најаву из овог синдиката да ће о даљем наставку штрајка одлучити након данашњег дана и да ће о томе гласати запослени. 

Протести су за сада највише погодили енергетику и саобраћај. 

Неки возови између Лондона и Париза су отказани, а железнички оператер СНЦФ објавио је да је саобраћај на локалним линијама смањен за 50 одсто, али да није било већих поремећаја на националним линијама. 

"Ширење оваквих друштвених покрета" у нуклеарним електранама могло би да има "озбиљне последице на снабдевање струјом и то у сред зиме", упозорили су раније из француског дистрибутера електричном енергијом РТЕ, пише Монд.

Последице штрајка осетио је и нуклеарни гигант ЕДФ, па ће радови на одржавању кључних постројења за снабдевање ЕУ електричном енергијом бити одложени. 

Преставник синдиката ФНМЕ-ЦГТ рекао је да је због штрајка одложен ремонт 13 реактора у француским нуклеарним електранама, а да је производња електричне енергије смањена за укупно 2,2 гигавата. 

Штрајкови се догађају у политички врло напетој ситуацији, с обзиром да је влада спремна да усвоји буџет за 2023. користећи посебна уставна овлашћења, којима би се заобишло гласање у парламенту, изјавила је раније премијерка Елизабет Борн. 

image