Русија

Путин одржао састанак са Герасимовим у Ростову на Дону, посетио и Маријупољ

Лидер руске државе је саслушао извештаје начелника Генералштаба Оружаних снага Русије и неколико војних лидера, саопштио је Кремљ
Путин одржао састанак са Герасимовим у Ростову на Дону, посетио и Маријупољwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин одржао је састанак на командном месту Специјалне војне операције (СВО) у Ростову на Дону, где је саслушао извештај начелника Генералштаба Оружаних снага Русије Валерија Герасимова и других војних лидера, пренела је прес служба Кремља.

Детаље разговора Кремљ није пренео, али у објављеном снимку се види Путинов долазак на командно место и његов сусрет са Герасимовим.

Герасимов је предложио председнику да извештај поднесе иза затворених врата у кабинету, након чега би председнику показао командно место.

"Колико времена имате", питао је Герасимов Путина. "Колико год треба", одговорио је.

Путин се, приликом посете командног места, састао и са замеником команданта Здружене групе руских снага у зони специјалне војне операције Сергејем Суровикиним. 

Путовање руског председника на командно место СВО није било унапред припремљено, главни циљ је био да се провери рад пункта у уобичајеном режиму, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Председник Владимир Путин посетио је и Маријупољ, саопштила је прес-служба Кремља.

По доласку у Маријупољ, где је дошао хеликоптером, председник Русије је обишао неколико градских четврти, обалу у области ​јахтинг клуба, зграду позоришта и споменике.

Показујући руском председнику слике обновљеног града, Хуснулин је, као грађевинац по струци и неко ко је својим очима видео сваку зграду, објаснио како се на основу трагова муниције види шта су украјински војници радили.

"Тамо где смо ми напредовали, са наше стране уопште није било граната. А из њиховог правца тенкови су гађали директно. Јасно се види како су се повлачили и ударали по цивилној инфраструктури, кућама. Све су уништили. Намерно, јер није било неопходно да пуцају, али ипак су рушили све око себе", казао је он.

Посведочио је председнику да је украјинска војска минирала чак и лешеве, како их не би носили са собом.

"У овој болници су живеле и избеглице. Видео сам својим очима. У једној просторији је била операциона сала, у другој пацијенти, у трећој људи који су ту живели. Све су минирали, па чак и медицинску опрему", рекао је он.

Према речима руског председника, то су могли да ураде само нацисти, јер нормални људи то не би урадили.

Лука у Маријупољу је у добром стању и користи се као грађевинска и претоварна база, одатле ће кренути извоз грађевинског материјала, рекао је Хуснулин, извештавајући руског председника о напретку обнове града.

Заменик премијера града известио је председника о напретку радова на изградњи и рестаурацији у граду и околини. Конкретно, говорио је о изградњи нових стамбених насеља, друштвених и образовних објеката, стамбено-комуналне инфраструктуре и здравствених установа.

Хуснулин је показао руском председнику зграду Филхармоније, која је, како је рекао, обновљена за три месеца. Према његовим речима, реконструкција центра града ће бити завршена до краја године.

"Центар је потпуно уништен, а тамо се налазе зграде споменици. Дуго смо размишљали да ли да их срушимо или не. Одлучили смо да их сачувамо, урадили сву пројектну и предрачунску документацију. Желимо да завршимо центар до краја године, барем један део“, рекао је Хуснулин.

У граду је покренут јавни превоз, сада саобраћа 110 аутобуса, а до лета ће кренути и трамваји, казао је он.

"Народ је почео да се враћа, када је видео да је обнова у току. Повећава се број становника", нагласио је он.

У насељу Невски, шеф државе је разговарао са локалним становништвом, где је, на позив једног од локалних становника, посетио његову кућу. 

Путин ће дати упутства за решавање проблема са којима се срећу становници Маријупоља, рекао је Песков.

"Током разговора са председником, становници Маријупоља показали су забринутост због кашњења исплата плата, добијања руског држављанства и издавања руских пасоша. Председник ће дати упутства да се ова ситуација реши", рекао је портпарол Кремља.

image