Русија

Небензја: Прво конкретан напредак, па продужење Споразума о житу

Руски дипломата је захтевао да се "Росељхобанк" повеже са СВИФТ системом, да се обнови испорука пољопривредних машина у Русију и да се уклоне ограничења у погледу осигурања и приступа лукама за руске теретне бродове, наводи се у документу
Небензја: Прво конкретан напредак, па продужење Споразума о житуwww.globallookpress.com © Lev Radin

Москва ће размотрити могућност продужења Споразума о житу након 60 дана само ако буде конкретног напретка у поштовању руског дела споразума, произилази из писма сталног представника Русије у УН Василија Небензје заменику генералног секретара организације Мартину Грифитсу и шефици УНЦТАД-а Ребеки Гринспан, преносе "РИА Новости".

Како би Русија продужила споразум о житу и након 18. маја 2023, Небензја је захтевао да се "Росељхобанк" повеже са СВИФТ системом, да се обнови испорука пољопривредних машина у Русију и да се уклоне ограничења у погледу осигурања и приступа лукама за руске теретне бродове.

Истакао је и да је неопходно да се настави рад на гасоводу за амонијак Тољати-Одеса као и да се деблокирају рачуни и финансијске активности руских компанија за производњу ђубрива.

Украјински министар за инфраструктуру Олександр Кубраков јуче је рекао да је Споразум о житу продужен за 120 дана,  али портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је демантовала ту тврдњу, рекавши да је споразум продужен на само 60 дана.

Разлог за то је, како је раније рекао заменик министра спољних послова Сергеј Вершињин, то што Русија не види напредак у обезбеђивању снабдевања храном и ђубривима, као и да се домаће бродарске компаније и банке "и даље суочавају са санкцијама и баријерама из Вашингтона, Брисела и Лондона".

Споразум, који су 22. јула прошле године потписали представници Русије, Турске , Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.

Заједнички координациони центар у Истанбулу је одговоран за координацију кретања бродова. Уговор је истекао 18. новембра, али су његови услови подразумевали аутоматско продужење за 120 дана (до 18. марта) без приговора било које стране.

Споразум о житу је саставни део пакета, који, између осталог, предвиђа деблокаду руског извоза хране и ђубрива. Москва је истакла да овај конкретан услов није испуњен, упркос уверавањима УН.

image