Рогов: Кијев шири лажне вести о мањку оружја, како би изненадио руске борце, али ми смо спремни

Украјина је, уз помоћ Запада, покренула информационо-психолошку специјалну операцију, приметио је члан Главног савета администрације Запорошке области
Рогов: Кијев шири лажне вести о мањку оружја, како би изненадио руске борце, али ми смо спремни© Мультимедиа.минобороны.рф

Кијевски режим покренуо је информативно-психолошку специјалну операцију како би смањио будност руске војске и друштва, рекао је члан Главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов, преносе "РИА Новости".

"Однедавно, као по команди, низ западних медија и украјинских информативних депонија шире лажне приче о недостатку граната и резерви, иако у стварности непријатељ озбиљно јача", рекао је Рогов.

Град Запорожје је препун украјинске војске, локално становништво је узето за таоце, рекао је Рогов.

"Данас град Запорожје буквално врви од украјинских војника и страних плаћеника. Режим Зеленског је претворио Запорожје у један од најмилитаризованијих градова на територији коју су окупирали. Неколико десетина цивилних инфраструктурних објеката користе се као војна постројења", рекао је Рогов.

Према његовим речима, истовремено се украјинске трупе припремају за офанзиву у правцу Запорожја, истражују линију одбране и непрестано извиђају терен.

"Наша војска је свесна непријатељских планова. Покушај напада украјинских трупа могао би да буде фаталан за целу њихову групу", рекао је Рогов и додао да америчка администрација гура кијевске власти у напад, пошто Џозеф Бајден уочи председничких избора треба да прода јавности причу о победи у Украјини.

Рогов је раније јавио да украјинска војска планира да пресече пут до Крима и да спрема велику офанзиву на запорошкој линији фронта.

"Украјинска војска у пролеће планира напад на ослобођене територије Запорожја како би изашла на Азовско море. Њихов главни задатак је да пресеку наше трупе и пут до Крима", појаснио је.

Руска војска напредује на фронту

Оружане снаге Русије спречиле су два покушаја украјинских снага да обаве операцију извиђања и пребаце резерве у подручје Купјанска, саопштило је Министарство одбране Русије.

"На Купјанском правцу удари тактичке авијације, артиљеријска ватра и системи тешких бацача пламена групе трупа 'Запад' погодили су јединице Оружаних снага Украјине у неколико насеља Харковске области и у Новоселовску у Луганској Народној Републици (ЛНР)", наводи се у саопштењу Министарства.

Страдало је до 50 украјинских војника, уништена су два борбена оклопна возила и два возила.

На Доњецкој линији фронта у борбама у којима учествује јединица руске војске "Југ" убијено је више од 80 украјинских војника, уништена су три борбена оклопна возила, четири пикапа, три борбена возила МЛРС "град", као и један амерички радар.

Борбени авиони оборили су хеликоптер Ми-8 украјинског ратног ваздухопловства у близини града Купјанск у Харковској области.