Свет

Ова петорка би да суди Путину: Помоћник Дел Понтеове чији је брат осуђени педофил

У процесу против руског председника о "заштити деце" побринуће се главни тужилац Међународног кривичног суда у Хагу Карим Ахмад Кан, који у биографији има све сем угледа, а има и брата педофила
Ова петорка би да суди Путину: Помоћник Дел Понтеове чији је брат осуђени педофилGetty © Michael M. Santiago / Staff

Ко би пре 15 година помислио да ће на Западу брига о деци, њихово спасавање и лечење постати кривично дело. Али све је водило томе – приметила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поводом налога за хапшење председника Руске Федерације Владимира Путина због наводног плана насилног депортовања хиљада украјинске деце у Русију.

Дакле, за хашки суд у питању је "заштита деце", а бомбардовање те деце није злочин, али је њихово спасавање депортација, како је сликовито поентирао лидер Чеченије Рамзан Кадиров.

А о тој "заштити деце" побринуће се главни тужилац Међународног кривичног суда (МКС) у Хагу Карим Ахмад Кан, који у биографији има све сем угледа, а има и брата педофила, што је у светлу случаја који ће водити врло важно, а ту везу истакао је и руски политиколог Јуриј Баранчик на свом Телеграм каналу.

Наиме, поменути главни тужилац и британски адвокат је брат бившег посланика Конзервативне партије у британском парламенту Имрана Ахмада Кана, који је 2008. проглашен кривим за сексуално злостављање петнаестогодишњег дечака, а у мају 2022. за то недело осуђен на 18 месеци затвора.

"Испоставило се да је 23. фебруара 2023. Имран Ахмад Кхан пуштен из затвора након што је одслужио само девет месеци од 18-месечне казне под оптужбом за педофилију. А 17. марта, три недеље након пуштања његовог брата педофила из затвора, његов рођени брат у Међународном суду правде издаје 'налог за хапшење' не само за руским председником Владимиром Путином, већ и за Маријом Лвовом Беловом, комесаром за права детета у Русији, особом која штити децу од таквих као што је брат тужиоца. Симболично. Више се ничега не стиде", коментарисао је Баранчик на који начин функционише британска "правда", констатујући да је тамошњи правосудни систем тужиоца наградио управо превременим пуштањем из затвора његовог брата.

О педофилији у породици главног тужиоца МКС-а огласила се и Захарова.

"Потврђујем да је све тачно. Брат је педофил. Као што сам рекла, на Западу се сада кривично гони заштита деце од перверзњака. Можете ли замислити колико би недужних дечјих душа упропастили морални изроди као што је овај брат? Али Русија не да. Изгледа је ред дошао на ову децу", јасна је Захарова.

Поменимо да је тужилац Кан познат по учешћу у трибуналима за Југославију и Руанду, односно идеолошки провереном оквиру који ради оно што му се нареди – био је сарадник тужитељке Међународног кривичног суда за бившу Југославију Карле дел Понте, као и главни правни саветник некадашњег команданта ОВК Фатмира Љимаја пред Еулексовим судом на КиМ између 2014. и 2017. године.

Не би ли "својим очима" видео последице дејства руске војске у Украјини, Харим Кан посетио је прошле године Харков и Бучу, у којој је наводно почињен злочин над цивилним становништвом иако је касније откривена западна подметачина врло слична матрици која је коришћена током рата у Босни и Херцеговини.

Биографије остале хашке четворке која би да суди руском председнику нису ни близу егзотичне као Канова.

Актуелни председник трибунала за ратне злочине у Хагу је пољски судија Пјотр Хофмански, који је на ту функцију изабран 2021, судија у Хагу је од 2015. године.

Водио је случај против бившег вође побуњеника у Конгу и некадашњег председника те земље Жан-Пјера Бемба, оптуженог за ратне злочине против човечности, као и против бившег председника Обале Слоноваче Лорена Гбагба и некадашњег министра омладине те земље Шарла Бле Гудеа.

У Претпретресном већу, које сматра да Путин сноси одговорност за ратни злочин противправне депортације становништва и противправног пресељења становништва из окупираних подручја Украјине Руској Федерацији, на штету украјинске деце, седи троје судија: Конгоанац Антоан Кесија-Мбе Миндуа, Јапанка Томоко Акане и Италијан Росарио Салваторе Аитала.

Антоан Кесија-Мбе Миндуа био је судија Међународног кривичног суда за бившу Југославију, конкретно водио је предмет бившег председника Републике Српске Крајине Горана Хаџића. Теретили су га за протеривања и убијање Хрвата и лица несрпске националности на територији под контролом РСК од 1991. до 1993.

Томоко Акане ради као хашки судија од 2018, махом је у Претпретресном већу, тренутно се бави случајем Малијца Ел Хасана Аг Абдула Азиза Аг Мухамеда Аг Махмуда. Како је изјавила, током каријере научила је да није важно само казнити злочинце, већ их охрабрити да више не учествују у криминалним активностима.

Росарио Салваторе Аитала пре службе у Хашком трибуналу радио је у бројним министарствима спољних послова против међународног организованог криминала у Албанији, Авганистану, Балкану и Латинској Америци.

Треба поменути да је амерички Конгрес 2002. године усвојио тзв. Закон о инвазији на Хаг, који предвиђа употребу војне силе уколико би амерички држављани пред MКС били осуђени за ратне злочине, односно свим институцијама Владе САД забрањуј сарадњу с МКС у истрагама или поступцима против америчких држављана, што је Западу сасвим нормално.

На злочине САД за које нису одговарали подсетио је и горепоменути Јуриј Баранчик.

На фотографији слева приказано је слање херсонске деце у међународни дечји центар на Криму, што је ратни злочин по одлуци Хашког суда. Десно је пак фотографија масакра вијетнамских сељака који су починили војници 23. пешадијске дивизије америчке војске, написао је Баранчик на Телеграму.

На Западу, дакле, ништа ново.

image