Србија и Балкан

Амбасадор Хил: Србија је изабрала европску будућност

За ту одлуку је било потребно мудрости, интегритета и храбрости, навео је амерички амбасадор у Србији коментаришући јучерашње разговоре у Охриду
Амбасадор Хил: Србија је изабрала европску будућност© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Најважнији исход састанка у Охриду је то што је Србија изабрала европску будућност и јасан план како да до ње стигне, оценио је амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил.

Амерички дипломата прокоментарисао је јучерашње разговоре Београда и Приштине одржане у Охриду под покровитељством ЕУ.

Он је додао да је за ту одлуку било потребно мудрости, интегритета и храбрости.

"Много посла остаје да се уради и САД ће бити уз вас на сваком кораку тог пута", написао је Хил на свом Твитер налогу.

Портпаролка НАТО Оана Лунгеску изјавила је данас да НАТО поздравља договор председника Србије Александра Вучића и Аљбина Куртија у дијалогу уз подршку ЕУ на путу нормализације односа између Београда и Приштине.

"Позивамо обојицу да брзо и у потпуности спроведу оно што је договорено", написала је Лунгеску на Твитеру.
Према њеним речима, НАТО је посвец́ен стабилности на Западном Балкану и кроз НАТО-КФОР.

"НАТО поздравља договор председника РС и Аљбина Куртија у дијалогу уз подршку ЕУ на путу нормализације односа између Београда и Приштине. Позивамо обојицу да брзо и у потпуности спроведу оно што је договорено. Посвећени смо стабилности на Западном Балкану, укључујући и кроз НАТО-КФОР", навела је портпаролка НАТО.

Договор поздравио и председник Албаније

Председник Албаније Бајрам Бегај похвалио је договор Београда и Приштине који је постигнут у Охриду и истакао уверење да ће то допринети миру у региону, преноси Репортери.

Бегај је захвалио ЕУ на посредовању и Сједињеним Америчким Државама на подршци дијалогу.

"Поздрављам успех Северне Македоније у јавном споразуму између Косова и Србије и посвећеност спровођењу основног споразума и релевантног анекса. Овај споразум је још једна гаранција за мир, стабилност и будућност региона у Европској унији. Уверен сам да ће га гаранти споразума учинити да буде обавезан и применљив за обе стране. Захваљујем се Европској унији на посредовању и Сједињеним Америчким Државама на снажној подршци" изјавио је Бегај.

Владимир Билчик: Велики корак ка нормализацији односа

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је данас да договорене кораке имплементације европског предлога за нормализацију односа Београда и Приштине морају у потпуности спровести обе стране, укључујући и формирање Заједнице српских општина на Косову.

Он је написао на Твитеру да је састанак у Охриду био велики корак ка нормализацији односа Београда и Приштине и поручио да сви у региону заслужују европску будућност.

"Састанак у Охриду био је велики корак ка нормализацији односа Београда и Приштине. Договорени кораци имплементације морају у потпуности спровести обе стране, укључујући и самоуправу српске заједнице на Косову. Сви у региону заслужују европски будућност", поручио је Известилац Европског парламента за Србију.

image