Свет

Кирби: Нема назнака да се спрема протест Трампових присталица

Трамп је на својој друштвеној мрежи "Трут соушал" у суботу рекао да очекује да ће бити ухапшен у уторак, написавши: "Протестујте, вратите нашу државу"
Кирби: Нема назнака да се спрема протест Трампових присталицаwww.globallookpress.com © Julia Nikhinson/Keystone Press Agency

Портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби рекао је у недељу да нема назнака да се Бела кућа припрема за насилне протесте присталица Доналда Трампа након што је бивши председник рекао да очекује да ће бити ухапшен.

Трамп је у суботу позвао пратиоце на друштвеним мрежама на протесте, тврдећи да га је "незаконито цурење информација" из канцеларије окружног тужиоца Менхетна навело да верује да ће бити ухапшен.

Кирби се осврнуо на ситуацију током појављивања у емисији "Фокс њуз сандеј", рекавши да није свестан било каквог потенцијалног насиља у вези са Трамповим позивом на протесте.

"Увек пратимо ситуацију најбоље што можемо. Очигледно не желимо да било каква активност постане насилна, сигурно ништа у мери у којој смо видели 6. јануара. Пажљиво пратимо ову ситуацију", рекао је он.

Упитан да ли је забринут за безбедност Беле куће, Кирби је истакао да није упознат са назнакама да се спрема протест након Трамповог позива.

Трамп је на својој друштвеној мрежи "Трут соушал" у суботу рекао да очекује да ће бити ухапшен у уторак, написавши: "Протестујте, вратите нашу државу". 

Окружно тужилаштво Менхетна наводно се спрема да подигне оптужницу због тајне исплате новца које је Трамп наводно извршио као председнички кандидат 2016. године.

Канцеларија окружног тужиоца Менхетна Алвина Брега почела је раније ове године да представља доказе великој пороти која истражује уплату од 130.000 долара коју је Мајкл Коен, Трампов бивши лични адвокат и посредник, дао порно звезди Сторми Данијелс у данима Трампове кампање 2016. године.

image