Додик: Питање закона о имовини БиХ никада неће доћи на дневни ред

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да БиХ не треба да има ни правобранилаштво, које је наметнуто, као и да нема имовину и да могу да раде шта хоће
Додик: Питање закона о имовини БиХ никада неће доћи на дневни ред© TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

Питање закона о имовини БиХ никада неће доћи на дневни ред, поручио је данас председник Републике Српске Милорад Додик и истакао да имовина по Уставу и Дејтонском споразуму несумњиво, без икакве потребе за доказивањем, припада ентитетима.

Коментаришући захтев бошњачког члана Председништва БиХ Дениса Бећировића Правобранилаштву БиХ за информацију о томе шта је "предузело у погледу правне заштите државне имовине и имовинских интереса државе у вези с извршењем коначних и обавезујућих одлука Уставног суда БиХ", Додик је рекао да БиХ не треба да има ни правобранилаштво, које је наметнуто, као и да нема имовину и да могу да раде шта хоће.

"Српска је располагала том имовином уназад неко време, извршила је приватизацију државних предузећа и банака и све то било је тумачено од ОХР-а на тај начин у тим годинама", казао је Додик.

Истакао је да је 1998. године био председник Владе Републике Српске када се то питање ломило и да зна да је међународни фактор тог времена рекао да приватизацију воде ентитети јер имовина припада ентитетима.

Нагласио је да Уставни суд није тај који може да одреди титулара, не може да одреди процедуре, да Уставни суд није ништа и да не може да доноси привремене мере.

"Зато је БиХ накарадна, зато је БиХ неуспешна и зато БиХ не може успети", навео је Додик, пренела је РТРС.