Свет

Кина упозорила Приштину: Непоколебљиво чувамо суверенитет и територијални интегритет

Посетом Тајвану, Приштински политичари су отворено подржали сепаратистичке снаге, поручују из амбасаде НР Кине у Београду
Кина упозорила Приштину: Непоколебљиво чувамо суверенитет и територијални интегритетwww.globallookpress.com © Han Xiaozhen/XinHua

Из амбасаде НР Кине у Београду кажу да су политичари привремених институција самоуправе у Приштини посетом кинеском региону Тајван отворено подржали сепаратистичке снаге, пишу "Новости".

"Ова акција озбиљно нарушава национални суверенитет и територијални интегритет Кине и грубо се меша у кинеске унутрашње ствари, чему се кинеска страна одлучно противи. Тајван је неодвојиви део кинеске територије и питање Тајвана је чисто унутрашња ствар Кине и у њега се не могу мешати никакве спољне силе", поручују из амбасаде.

Додаје се да је принцип једне Кине призната основна норма међународних односа и универзални консензус међународне заједнице.

"Кинеска страна оштро упозорава дотичне политичаре у Приштини да одмах прекину своје политичко маневрисање по питању Тајвана, престану да шаљу било какве погрешне сигнале сепаратистичким снагама 'независности Тајвана' и престану да се понашају као пиони 'независности Тајвана' и анти-кинеских снага", истичу из кинеског посланства.

Кинеска страна позива привремене институције самоуправе у Приштини да се придржавају принципа једне Кине и престану да поткопавају суштинске интересе Кине.

"Желео бих да нагласим да је одлучност Кине да чува национални суверенитет и територијални интегритет непоколебљива и да сваки покушај било које силе да игра на 'карту Тајвана' неће успети", закључују из амбасаде НР Кине.

image