Русија

Путин: Будућност мировног процеса зависи од спремности за озбиљан разговор

Дубоко смо забринути због неодговорних и опасних дејстава појединих држава која би могла да наруше глобалну нуклеарну безбедност, истакао је Путин у ауторском тексту за кинески лист
Путин: Будућност мировног процеса зависи од спремности за озбиљан разговорwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Москва је забринута да би неодговорни поступци неких земаља могли да наруше глобалну нуклеарну безбедност, истакао је председник Русије Владимир Путин за кинески лист "Женмин жибао".

Руски председник Владимир Путин обратио се кинеским грађанима у ауторском тексту дан уочи посете председника Кине Си Ђинпинга Москви.

"Руско-кинески односи данас заправо делују као камен темељац регионалне и глобалне стабилности, стимулишу економски раст, служе као гарант позитивне агенде у међународним пословима. Они су пример хармоничне креативне сарадње великих сила", истиче Путин у чланку.

"Посвећени смо принципу недељивости безбедности, који грубо крши НАТО блок. Дубоко смо забринути због неодговорних и једноставно опасних дејстава која би могла да наруше глобалну нуклеарну безбедност", истакао је Путин у ауторском тексту.

Према његовим речима, подстицање сукоба у Украјини представља још један пример како Запад покушава да одржи своју глобалну доминацију.

"Криза у Украјини, коју је испровоцирао и марљиво подгревао Запад, данас је најсјајнија, али никако једина манифестација намере да се одржи доминација на међународној сцени и једнополарни светски поредак", оценио је председник Руске Федерације.

Путин је додао да је Москва захвална Пекингу на уравнотеженом ставу о Украјини и поздравља његову спремност да учествује у решавању кризе.

"Захвални смо за уравнотежену правац Кине у вези са догађајима у Украјини, за њено разумевање предисторије и стварних узрока. Поздрављамо спремност Кине да игра конструктивну улогу у решавању кризе", нагласио је руски председник.

Према његовим речима, ситуација у Украјини се може решити дипломатским путем и Москва је за то спремна.

"Русија је отворена за политичко-дипломатско решење украјинске кризе. Међутим, још у априлу 2022. године мировни преговори су прекинути, али их нисмо прекинули ми. Будућност мировног процеса зависи искључиво од спремности за озбиљан разговор, узимајући у обзир насталу геополитичку реалност", констатовао је Путин.

Ипак, како наглашава, ултимативни захтеви упућени Русији говоре о изолацији од такве реалности и незаинтересованости других страна за проналажење излаза из постојеће ситуације.

Запад, оцењује председник Руске Федерације, жели да продре у Азијско-пацифички регион и подели Евроазију на војне блокове како би обуздавао Русију и Кину, али ти покушаји су осуђени на неуспех.

"Немогуће је не схватати да НАТО својим активностима покушава да дâ глобални опсег, са циљем да продре у Азијско-пацифички регион. Да неке силе упорно теже да поделе заједнички евроазијски простор на мрежу 'ексклузивних клубова' и војних блокова усмерених на спутавање развоја наших земаља и ограничавање њихових интереса. То, међутим, нико неће моћи да постигне", нагласио је Путин.

Према његовим речима, све се више заоштрава политика Сједињених Америчких Држава на двоструко обуздавање Русије и Кине, као и оних који не подлежу америчком диктату.

"Видимо да спољни геополитички пејзаж доживљава драстичне промене. 'Колективни Запад' се све очајније држи архаичних догми, своје доминације која измиче, стављајући на коцку судбину читавих држава и народа. Политика који су САД водиле за двоструко обуздавање Русије и Кине, као и свих оних који не подлежу америчком диктату, све је оштрија и асертивнија. У току је разградња архитектуре међународне безбедности и сарадње. Русија је проглашена за 'непосредну претњу', а Кина за 'стратешког конкурента'", закључио је Путин.

Русија и Кина граде мостове

Путин је додао да су односи Русије и Кине достигли највиши ниво током целе историје и да настављају да јачају, додајући да они по свом квалитету превазилазе војно-политичке савезе из времена Хладног рата, те да у њима нема ограничења или забрањених тема.

Руски председник је, такође, рекао да је политички дијалог двеју земаља заснован на поверењу, а да је стратешка сарадња свеобухватна и да ступа у нову епоху.

"За разлику од појединих земаља које претендују на хегемонију и уносе раздор у светску хармонију, Русија и Кина и у буквалном, и у преносном смислу граде мостове. Тако су прошле године наши погранични региони повезани уз помоћ два моста преко Амура, који је одавно постао 'река пријатељства'", навео је Путин.

Председник Русије се, такође, осврнуо на руско-кинеску трговину, истакавши да расте ниво обрачунавања у националним валутама, а да односи двеју земаља постају све суверенији. Путин је додао да постоје све основе да се верује да ће планирани ниво трговинске размене с Кином од 200 милијарди долара бити премашен.

"Један од наших приоритета јесте трговинско-економско партнерство. По завршетку 2022. године већ солидна билатерална трговинска размена се удвостручила и достигла 185 милијарди долара. То је нови рекорд. И имамо све основе да верујемо да ће план од 200 милијарди долара, који сам поставио заједно с председником Си Ђинпингом, бити премашен већ ове године", навео је Путин.

Председник Русије је истакао да је по својим размерама гасовод Снага Сибира постао "посао века", те да су испоруке руске нафте и угља у Кину знатно повећане.

"Успешно се реализују дугорочни заједнички планови и програми. На пример, руско-кинески магистрални гасовод Снага Сибира је по својим размерама, без преувеличавања, постао 'посао века'. Суштински су порасле количине испорука руске нафте и угља. Уз учешће наших стручњака у Кини се граде нови атомски енергетски блокови, кинеске компаније се активно укључују у пројекте за течни природни гас, јача индустријска и пољопривредна сарадња. Заједно освајамо космички простор, развијамо нове технологије", поручио је Путин.

image