Србија и Балкан

Лајчак: Исплатиле су се припреме за самит у Охриду

Специјални представник ЕУ поздравио договор у Охриду
Лајчак: Исплатиле су се припреме за самит у Охриду© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs

Специјални представник ЕУ за дијалог Косова и Србије Мирослав Лајчак изјавио је да су се председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти потпуно посветили томе да поштују све чланове споразума и брзо спроведу своје обавезе.

"Ова недеља је била посвећена дијалогу. Почело је путовањем у Београд, где сам наставио припреме за дијалог на високом нивоу са председником Александром Вучићем. Током састанка разговарали смо о Анексу имплементације и напретку споразума", поручио је Лајчак на Фејсбуку.

Додао је да је, док је био у Београду, имао прилику да се састанем и са опозиционим странкама проевропске оријентације и да разговара о току дијалога и чује њихове ставове и да му је било драго да види да већина њих подржава споразум и његов значај.

"Након повратка у Брисел, имао сам дан и по на интензивним припремама са мојим тимом, што је кулминирало јучерашњем дијалогу на високом нивоу у живописном окружењу Охрида. Током састанка, који су сазвали високи представник ЕУ Жозет Борељ и моја маленкост, лидери Косова и Србије договорили су се о имплементацији Анекса споразума. После 12 сати интензивних преговора, обојица су се потпуно посветили томе да испоштују све чланове споразума и спроведу своје обавезе брзо и у доброј вери", навео је Лајчак.

Према његовим речима лепо је било видети да су се недељне припреме исплатиле.

"Састанак у Охриду пружио је и одличну прилику да се упознамо са нашим партнерима у Северној Македонији, којима смо неизмерно захвални на гостопримству", поручио је Лајчак.

image