Русија

Медведев упозорава Хаг: Претите највећој нуклеарној сили? Сад замислите 'оникс' како лети

Све глупе одлуке УН и других структура пуцаће по шавовима, јер је поверење нестало, поручио је бивши руски председник поводом налога Међународног кривичног суда за хапшење Путина
Медведев упозорава Хаг: Претите највећој нуклеарној сили? Сад замислите 'оникс' како лети© Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев рекао је да је свет доживео коначни колапс система међународног права и да је његова главна мана неефикасност.

Медведев је додао да ће последице одлуке Међународног кривичног суда о хапшењу руског председника Владимира Путина, по међународно право бити монструозне и да је све ово у суштини урушавање темеља, принципа права.

"Дошло је до коначног колапса система међународног права. Признајем, ни раније није био баш ефикасан. Посебно њене међународне институције. Лига народа се распала, СССР је размишљао о иступању из УН. Конвенције и други међународни акти се данас с муком усвајају, постоји потпуна пристрасност и диктатура групе англосаксонских земаља", написао је Медведев на Телеграму.

Он је истакао да је главни недостатак система међународног јавног права његова неефикасност.

"Земље не желе да спроводе пристрасне акте Генералне скупштине УН, да ставе вето на одлуке Савета безбедности, напуштају разне институције УН. Разлог је њихова неправда која се заснива на неприхватљивости принуде групе суверених држава.  Ibo par in parem non habit imperium (Jеднаки немају суверенитет једни над другима)", нагласио је Медведев.

"Укључујући и постулате о неминовности одговорности. Сада нико неће ићи ни у какве међународне органе, сви ће се међусобно договарати. Све глупе одлуке УН и других структура ће пуцати по шавовима. Долази суморни пад читавог система међународних односа. Поверење је нестало", додао је.

"Судије Међународног суда су се напрасно узбудиле. Гле, кажу, храбри смо, нисмо се уплашили да дигнемо руку на највећу нуклеарну силу. Јао господо, сви ходају под Богом и ракетама. Сасвим је могуће замислити циљану употребу хиперсоничног 'оникса' из Северног мора са руског брода у хашкој судници. А суд је само бедна међународна организација, а не становништво НАТО земаља. Дакле, рат неће почети, јер се они плаше. Дакле, грађани судије, пажљиво погледајте у небо", закључио је бивши руски председник.

Међународни кривични трибунал (МКТ) у Хагу издао је налог за хапшење председника Руске Федерације Владимира Путина, који је оптужен за наводне ратне злочине у Украјини.

Москва је више пута оповргла оптужбе да су њене снаге починиле злочине током трајања Специјалне војне операције.

Како пише у оптужници, председник Путин је "наводно крив за недозвољено пребацивање и депортовање деце из окупираних територија Украјине на територију Руске Федерације", а који су "наводно извршени након 24. фебруара 2022. године".

image