Свет

Северна Кореја симулирала нуклеарни противнапад услед војних вежби Вашингтона и Сеула

Садашња ситуација, у којој непријатељи постају све израженији у својим потезима за агресију на Демократску Народну Републику Кореју (ДНРК), хитно захтева од ДНРК да експоненцијално појача своје способности одвраћања од нуклеарног рата, рекао је Ким Џонг Ун
Северна Кореја симулирала нуклеарни противнапад услед војних вежби Вашингтона и Сеула© Tanjug/South Korea Defense Ministry via AP

Северна Кореја је спровела војне вежбе које симулирају нуклеарни контранапад на САД и Јужну Кореју као одговор на војне вежбе Вашингтона и Сеула у региону, јавили су севернокорејски државни медији у понедељак.

Вежбе је надгледао Ким Џонг Ун лично у присуству своје ћерке, додају медији.

У вежбе је било укључено лансирање пројектила кратког домета из подземног силоса, што, како аналитичари оцењују, повећава брзину и стабилност при будућим тестовима интерконтиненталних балистичких ракета, преноси Ројтерс.

Вежбе које су одржане у суботу и недељу осмишљене су да повећају способности "одвраћања од рата и нуклеарног противнапада", након што је Пјонгјанг оценио да Вашингтон и Сеул да чине "експлицитан покушај покретања рата" против Северне Кореје, наводи се у извештају Корејске централне новинске агенције (КЦНА).

"Вежба је такође имала за циљ да покаже нашу чвршћу вољу да пружимо стварни ратни одговор и пошаљемо јаче упозорење непријатељу који проширује своје ратне вежбе у агресорске сврхе", додаје се у извештају.

Током вежби, балистичка ракета опремљена лажном нуклеарном бојевом главом прелетела је 800 км пре него што је погодила мету, у складу са сценаријом тактичког нуклеарног напада, преноси КЦНА.

Ким Џонг Ун је изјавио да су вежбе побољшале ратне способности војске и позвао војску да буде спремна за сваки "непосредан и снажан нуклеарни противнапад у било ком тренутку."

"Садашња ситуација, у којој непријатељи постају све израженији у својим потезима за агресију на Демократску Народну Републику Кореју (ДНРК), хитно захтева од ДНРК да експоненцијално појача своје способности одвраћања од нуклеарног рата", рекао је он, преноси КЦНА.

Портпарол јужнокорејског министарства одбране рекао је да Пјонгјанг чини значајан технолошки напредак у свом нуклеарном програму, не додајући друге детаље.

Пјонгјанг сматра војне вежбе САД и Јужне Кореје припремом за "инвазију"

Северна Кореја је бурно реаговала на Јужну Кореју-САД. комбиноване војне вежбе, називајући их пробом за инвазију на северну државу, пише Ројтерс.

Вашингтон и Сеул су овог месеца спроводили војне вежбе, укључујући и ваздушне и поморске војне вежбе одржане у недељу у којима су учествовали и амерички бомбардери Б-1Б.

Снаге САД и Јужне Кореје ће у понедељак започети вежбе искрцавања амфибијских јединица у великим размерама у понедељак. Вежбе ће трајати до 3. априла, преноси Ројтерс.

Прошлог месеца, Вашингтон и Сеул су организовале стону симулацију нуклеарног напада из Северне Кореје. Јужнокорејски председник Јун Сук Јеол се у последње време залаже за веће ослањање на САД по питању војног одвраћања, а посебно америчких нуклеарних снага.

У другој депеши, КЦНА је саопштила да се више од 1,4 милиона држављана Северне Кореје добровољно пријавило за придруживање војним снагама Пјонгјанга, након што је претходно извештено о 800.000 добровољаца који су учинили исто свега два дана раније.

image