Свет

Пекинг: САД најратоборнија земља у светској историји и на томе зарађује

Америка игнорише различите изазове и институционалну кризу са којима се суочава сопствена демократија и тврдоглаво верују да је америчка демократија и даље глобални модел и светионик демократије, наводи се у саопштењу кинеског Министарства спољних послова
Пекинг: САД најратоборнија земља у светској историји и на томе зарађујеGetty © Photo by Arlo K. Abrahamson/U.S. Navy/Getty Images

Сједињене Државе су флагрантно прекршиле циљеве и принципе Повеље УН, основне норме међународних односа тако што су свуда покренуле ратове и вештачки стварале поделе. То је најмилитантнија земља у светској историји, наводи се у извештају "Стање демократије у САД 2022.", објављеном на сајту Министарства спољних послова Народне Републике Кине.

"САД игноришу различите изазове и институционалну кризу са којима се суочава сопствена демократија и тврдоглаво верују да је америчка демократија и даље глобални модел и светионик демократије. Ова врста ароганције не само да погоршава проблеме америчке демократије, већ и даље штети земљама широм света", наводи се у документу.

Напомиње се да упркос чињеници да се Сједињене Државе суочавају са разним проблемима у сопственој демократији, оне се не баве самоанализом, већ настављају да "извозе америчке демократске вредности широм света, користећи демократију као изговор да изврше притисак на друге земље и постигну лични интерес, погоршавајући раскол у међународној заједници и блоковску конфронтацију".

"Сједињене Државе стављају своје домаће законе изнад међународног права и заузимају прагматичан став о међународним правилима која су у складу са њиховим интересима и напуштају их ако им не одговарају", саопштило је кинеско министарство спољних послова, наглашавајући да су се од 1980-их, САД повукле из 17 важних међународних организација или споразума, укључујући Савет УН за људска права, СЗО, Унеско, Париски климатски споразум, Заједнички свеобухватни план акције о иранском нуклеарном питању, Уговор о трговини оружјем, Договор о отвореном небу.

Они наглашавају да су "САД грубо прекршиле циљеве и принципе Повеље УН и основне норме међународних односа, изазивајући свуда ратове, вештачки стварајући несугласице и сукобе".

"За више од 240 година од свог оснивања, САД нису ратовале само 16 година, тако да се са сигурношћу могу назвати најратоборнијом земљом у светској историји. После завршетка Другог светског рата, САД су покренуле или учествовале у многим ратовима у иностранству, укључујући Корејски рат, рат у Вијетнаму, у Авганистану и у Ираку, који је изазвао озбиљне цивилне жртве и материјалну штету, као и колосалне хуманитарне катастрофе", додаје министарству.

У извештају се наводи да су од 2001. године ратови и војне операције које је Вашингтон покренуо у име борбе против тероризма довели до смрти више од 900 хиљада људи, од чега је око 335 хиљада цивила, а да су милиони људи повређени, док су десетине милиона били приморани да напусте своје домове.

image