Србија и Балкан

Ховенијер: Имплементација споразума кључна за будућност "Косова"

Ховенијер поручио да САД стоје уз грађане "Косова"
Ховенијер: Имплементација споразума кључна за будућност "Косова"© Танјуг/Дописништво КиМ

Амбасадор Сједињених Америчких Држава на такозваном Косову Џефри Ховенијер изјавио је да је имплементација договореног споразума кључна за будућност и да ће САД наставити да подржавају "Косово" на путу ка Европској унији.

Он је на Твитеру навео да САД стоје уз грађане "Косова".

"Имплементација овог споразума је кључна за будућности 'Косова'. Наставићемо да будемо уз народ 'Косова' како бисмо реализовали један од наших кључних, заједничких приоритета, да обезбедимо да 'Косово' заузме место које му припада у европским и евроатлантским институцијама", нагласио је Ховенијер.

Ховенијер, један од најгласнијих покровитеља независности тзв. Косова недавно је рекао да европски предлог о нормализацији ни у једној од 11 тачака не говори о томе да је Србија дужна да уклони Косово и Метохију из свог Устава. 

"Нисам видео да се ово питање покреће кроз 11 тачака европског предлога, тако да не верујем да је оно специфичан елемент тренутних разговора", оценио је раније Ховенијер.

Он је, међутим, потпуно "сметнуо с ума" да је француско-немачки предлог, који је подржала и Америка, изузетно неповољан по Србију. Овај документ садржи де факто признање самопроглашеног Косова, па, иако се, према овом предлогу споразума, од Србије не очекује да избаци КиМ из Устава, предлог је супротан Уставу Републике Србије, јер одобрава сецесију јужне српске покрајине.

image