Русија

Песков: Одлука суда у Хагу није пореметила Путина

Навикли смо на то да се Запад веома непријатељски односи према председнику Русије и целој земљи, поручују данас из Кремља
Песков: Одлука суда у Хагу није пореметила Путинаwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Председник Русије Владимир Путин, али и остали у Кремљу, веома су смирено реаговали на недавну одлуку Међународног кривичног суда у Хагу, који је издао налог за хапшење руског лидера, рекао је данас представник Кремља Дмитриј Песков.

"Примећујемо велико непријатељство како према председнику Русије, тако и према целој земљи", појаснио је портпарол, додајући да због тога у Кремљу не примају к срцу слична дешавања. "Уколико бисмо допуштали да нас све то поремети, ништа добро не би проистекло из тога", објаснио је он. 

"Ми настављамо да бележимо све што се дешава, али настављамо и да радимо, баш као што то чини и председник Путин", поручују из Кремља.

Коментаришући данашњи сусрет председника Кине Си Ђинпинга и Владимира Путина, Песков је изјавио да ће се током разговора двеју делегација сигурно говорити о мировном плану Пекинга, а "Путин ће, наравно, кинеском лидеру објаснити неке ствари, односно, изнети одређене податке, како би Си могао још боље да види шта се дешава".

Портпарол Кремља је и данас подсетио да у Москви врло јасно виде да Запад, а пре свега Сједињене Америчке Државе тренутно не желе мир, о чему су њихови званичници већ јавно говорили. 

Због тога, понавља Песков, нема индиција да би у овом тренутку могло доћи до мира, јер "Запад не допушта да дође до било каквог заустављања борби". "О томе Вашингтон, Стејт департмент и амерички Савет безбедности говоре отворено и званично", додаје он.

Осим тога, Песков је најавио да ће церемонија званичног сусрета Путина и Си Ђинпинга почети сутра у 15 часова по московском времену (у 13 часова по средњеевропском времену). 

Одговарајући на питање које се тиче данашњег распореда руског лидера, Песков је казао да ће Путин данас учествовати на "изузетно важном догађају" - другој међународној конференцији "Русија-Африка". Ово ће допринети бољој сарадњи Москве и афричког континента, и послужиће као добра основа и припрема за одржавање самита Русија-Африка, који се очекује на лето ове године.

image