Спорт

Дошао је и тај дан – Надал после 18 година ван Топ 10!

Први пут после скоро две деценије константног боравка међу тениском елитом, Рафаел Надал више није међу 10 најбољих тенисера на свету
Дошао је и тај дан – Надал после 18 година ван Топ 10!© Tanjug/AP Photo/Dita Alangkara

Победа Шпанца Карлоса Алкараза на мастерсу у Индијан Велсу и повратак на прво место АТП ранг-листе, са којег је свргнуо Новака Ђоковића, није једина велика промена у врху "белог спорта".

Необично звучи, али може се сматрати и да та промена није највећа овог понедељка...

Рафаел Надал испао је из Топ 10 мушког тениса после 934 узастопне седмице и сада је 13. играч света. То је "бику са Мајорке" најслабији пласман од средине априла 2005. године.

Он је 25. априла 2005. ушао међу десеторицу најбољих, пре тачно 6.538 дана, и све до сада није испадао.

У том тренутку Роџер Федерер је имао четири гренд слем титуле, Новак Ђоковић је био 153. на листи, а споменути Карлос Алкараз имао је имао две године.

"Радије бих био у топ 10, то је очигледно, али морамо да прихватимо ствари онакве какве су. Какве сам повреде имао у претходних осамнаест месеци, чудо је што још нисам ван Топ 10", рекао је Надал недавно.

Да све ставимо у прави контекст и схватимо величину Рафиног подвига, дана када је ушао у тениски крем Јутјуб је био стар тек два месеца, Лео Меси није дао ниједан гол за Барселону, Барак Обама још није био ни близу кандидатуре за председника САД, били смо актуелни светски шампиони у кошарци и чекали европско злато тог лета у Београду, још нису изашла последња два наставка серијала о Харију Потеру…

"Невероватна константност, познат је по томе кроз целу каријеру", прокоментарисао је Новак Ђоковић једном приликом.

"Капа доле, бити у Топ 10 скоро двадесет година, то је нечувено, да будем искрен… Квалитет, игра на свим подлогама, а уз то је некада због повреда бивао ван терена и скоро шест месеци, али је успевао да остане у врху."

Међутим, сваком низу дође крај, па је тако и сада случај, упркос чињеници да је 2023. започео на другој позицији.

Није успео да одбрани трофеј на Аустралијан опену, завршио је учешће већ у другој рунди због повреде препонских мишића, због чега је и даље на поштеди. Пропустио је турнире у Акапулку (изгубио 500 бодова) и Индијан Велсу (изгубио 600 бодова), а његов повратак очекује се тек почетком сезоне на шљаци.

Планира да се врати на мастерсу у Монте Карлу, који је на програму од 9. до 16. априла.

Надал је рекорд у броју седмица у Топ 10 оборио 2020, када је престигао Џимија Конорса (789) – а низ "бика са Мајорке" се зауставио на 912.

Остаће недостижан онај апсолутни који држи Мартина Навратилова, која је 1.000 недеља била међу најбољих десет на ВТА ранг-листи.

image