Свет

Француски гигант Лафарж признао да је давао мито Исламској држави

Компанија признала да је плаћала Исламској држави како би њена фабрика у Сирији остала отворена
Француски гигант Лафарж признао да је давао мито Исламској државиNone © FOTO TANJUG/ AP Photo/Christophe Ena

Француски произвођач цемента Лафарж изјаснио се кривим за давање мита Исламској држави и другим терористичким групама, преноси "Дојче веле".

Компанија је признала да је исплаћивала новац Исламској држави од августа 2013. до октобра 2014. како би њена фабрика у Сирији могла да остане отворена, а исплате су се десиле док је ова терористичка организација убијала и мучила затворенике.

Лафарж је пристао да се одрекне 687 милиона долара и плати казну од 90 милиона долара.

"Прихватамо одговорност за поступке појединих руководилаца, чије понашање је представљало флагрантно кршење кодекса понашања компаније. Дубоко жалимо што се ово догодило и сарађивали смо са Министарством правде Сједињених Америчких Држава како би ову ствар решили", наводи се у саопштењу компаније и њеног угашеног огранка у Сирији.

Лафарж, који се спојио са швајцарском компанијом Холцим 2015. године, суочава се и са кривичним пријавама у Француској због саучесништва у злочинима против човечности, али су из компаније одбацили ове оптужбе. 

Француски врховни суд раније је образложио да неко може да чини злочине против човечности, иако нема намеру да буде повезан са почињеним кривичним делима. 

"Свесно плаћање више милиона долара некој организацији чија је једина намена криминална делатност, довољно је за саучесништво, без обзира што је друга страна деловала само у циљу задовољења комерцијалних активности", навео је суд. 

image