Русија

Захарова: Запад запенио док је слушао разговор Путина и Си Ђинпинга

Конструктивни дугогодишњи односи Москве и Пекинга јуче су боли очи Западу, поручили су из Министарства спољних послова Русије
Захарова: Запад запенио док је слушао разговор Путина и Си Ђинпингаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Запад је јуче запенио док је слушао уводна обраћања руског и кинеског лидера, Владимира Путина и Си Ђинпинга, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова, оцењујући јучерашњи сусрет два председника у Москви. Додала је да су на Западу јасно показали "злобу и завист" због добрих односа двеју земаља, а посебно у тренутку када Запад пружа знатну подршку Кијеву, и на сваком кораку покушава да осујети добре односе других држава с Русијом. 

Ипак, на Западу нису приметили да су два председника говорила о вишегодишњем конструктивном, а не рушилачком односу двеју земаља, који иде не само у корист Москве и Пекинга већ и целог света, напоменула је Захарова у поруци коју је објавила на Телеграму. 

Уједно, она је подсетила на нека ограничења које су државе Запада увеле против Кине, а под притиском који је долазио из Сједињених Америчких Држава. 

Једно од њих је, на пример, и одлука Холандије да уведе забрану на сарадњу с Пекингом у сфери микрочипова. Ту је и тврдња Канаде да су Кинези покушали да се умешају у тамошње изборе. С друге стране, у САД су, како пише Захарова, покренули антикинеску иницијативу, која може довести и до, на пример, забране коришћења кинеске мреже ТикТок.

Ово су само неки примери непријатељских акција усмерених против Пекинга, напоменула је она. 

За разлику од Запада, у Москви је руски председник свог кинеског колегу дочекао отворено пријатељски. 

"Последњих година Кина је веома напредовала у свом развоју. Нема сумње да то изазива велико интересовање у целом свету, а ми вам чак помало и завидимо на томе", рекао је јуче Владимир Путин у уводном обраћању Сију, искрено показујући дивљење досадашњим достигнућима кинеског руководства, подсетила је Захарова. 

image