Свет

Тврдио да хомосексуалност продире у цркву, па отпуштен са хришћанског колеџа

Арон Едвардс је "крив" због тога што износи тврдњу која је "фундаментално неконтроверзна за конзервативце у цркви", јер "ако грех више није грех, немамо ни потребе за Спаситељем"
Тврдио да хомосексуалност продире у цркву, па отпуштен са хришћанског колеџаGetty © Drew Angerer

Свега неколико дана након што се рашчуло да је једна католичка школа у Канади суспендовала ученика због тога што је (католички) уверен да постоје само два пола, из Енглеске стиже вест да је професор методистичког "Клиф колеџа" отпуштен јер је на друштвеним мрежама устврдио да "хомосексуалност продире у цркву".

Отац петоро деце Арон Едвардс не само да је зарадио суспензију овим својим ставом који је постао виралан на интернету, већ су му званичници са колеџа наводно запретили и да ће га због тога пријавити антитерористичкој полицији Уједињеног краљевства.

Едвардс се, пише "Телеграф", жалио на одлуку, тврдећи да став колеџа да је можда прекршио политику друштвених медија не узима у обзир његово право да слободно изражава своја верска уверења.

Професор инсистира да његови ставови нису "хомофобични" по природи, већ да су само израз "теолошког питања" за које тврди да је фундаментално неконтроверзно за конзервативце у цркви, јер "ако грех више није грех, немамо ни потребе за Спаситељем".

"Свако ко је забринут за академске слободе, хришћанске слободе и слободу говора требало би да буде дубоко забринут оним што ми се догодило", рекао је овај предавач за "Телеграф".

Бивши професор један је од последњих међу многим хришћанима који су у Британији прогоњени због тога што су изразили своја уверења, а полиција у земљи сада редовно хапси и оптужује оне за које се сматра да практикују религију на начин супротан модерним "прогресивним" идеологијама .

Тако је један човек осуђен за "узнемиравање" јер је на улици у Енглеској проповедао против трансродности, а тај грех ће заједници морати да надокнади са 80 сати друштвено-корисног, неплаћеног рада.

Штавише, његова тврдња да је "трансжена" заправо "мушкарац у женској одећи" чак је навела власти да га упуте на британску антитерористичку полицију из страха да је екстремиста.

У међувремену, полиција је више пута хапсила још једну хришћанку која је крива због тога што је тихо стајала у близини клинике за абортусе, па је то навело органе реда да помисле да се она, замислите само тај безобразлук, "тихо моли у својој глави".

Конзервативна партија Велике Британије је у великој мери помагала и подржавала покушаје да се спречи чак и тиха молитва поред таквих објеката, а британски парламент тренутно гура нацрт закона којим би се таква пракса потпуно забранила у радијусу од 150 метара од њих.

image