Свет

Хапшење Доналда Трампа: "Ово је преломни тренутак за нашу државу"

Такер Карлсон упозорава да се САД никада неће опоравити од краха правосудног система у вези са случајем бившег председника
Хапшење Доналда Трампа: "Ово је преломни тренутак за нашу државу"© Tanjug/AP Photo/Bryan Woolston

Интернет су преплавиле приче о томе да ће бивши председник САД Доналд Трамп ускоро бити оптужен, могуће чак и ухапшен пред камерама. Да ли је то истина, не можемо знати, констатује новинар Такер Карлсон у својој емисији на "Фокс њузу". Али знамо, додаје он, да је Трамп предмет истраге велике пороте на Менхетну.

Наиме, Канцеларија окружног тужиоца Менхетна Алвина Брега раније ове године почела је да представља доказе великој пороти која истражује уплату од 130.000 долара коју је Трампов бивши лични адвокат Мајкл Коен дао порно-звезди Сторми Данијелс.

Карлсон истиче да је њујоршки округ Менхетн на прошлим председничким изборима махом гласао против Трампа (скоро 80 одсто), као и чињеницу да је поменути тужилац Брег изабран уз помоћ финансијске подршке милијардера Џорџа Сороша његовој кампањи.

Дакле, Брег има за циљ да кривично гони Трампа јер је током трке за председничке изборе 2016. платио порно-глумици да ћути о наводној афери коју је имао с њом, а коју је бивши председник порицао.

Актуелизација случаја који је већ испитан и одбачен

Такер Карлсон истиче да је баш због тога што се афера одвијала током председничке кампање Федерална изборна комисија испитала спорну трансакцију и закључила да није било ничег криминалног у вези с тим. Штавише, истакнуто је да су овакве погодбе уобичајене међу познатим, јавним личностима у корпоративној Америци.

Чувени новинар повезује Трампов случај са случајем бившег сенатора Северне Каролине Џона Едвардса, којег је након што је отишао с функције Министарство правде за време администрације председника САД Барака Обаме оптужило за кршење прописа о федералним финансијама. Едвардса су теретили за то што је милион долара, које је примио као поклон, а потрошио на тајне исплате својој љубавници, с којом је касније добио дете.

Обамино министарство је тврдило да је спорни новац био заправо донација његовој кампањи, који он никада није пријавио. Зато је решило да га пошаље у затвор. Али случај се на крају распао под теретом сопствене неповезаности, подсећа Такер.

Избацити противника, користећи правосудни систем

"Али без обзира на то да ли ће оптужница бити подигнута, без обзира на то за кога сте гласали или планирате да гласате, без сумње ово је преломни тренутак за нашу земљу", директан је Карлсон.

А када смо већ код оптужница које се покрећу против бивших председника, где су оптужбе против Џорџа В. Буша за инвазију на Ирак под лажним изговором и омогућавање слободних трговинских односа с Кином, што је уништило нашу економију, пита се Карслон.

У Вашингтону се уништавање сопствене земље не сматра за злочин, констатује он, и Џорџ В. Буш то добро зна, због чега не делује нимало забринуто.

Дакле, не ради се овде о томе што је Трамп бивши председник, већ о критиковању владајуће гарнитуре. И, наравно, што је у току председничка трка, а анкете показују да Трамп води у републиканском табору.

"То је ствар без преседана, избацити противника, користећи правосудни систем", истакао је Карлсон.

Додао је да ако је Демократској партији дозвољено да то уради, ако јој је дозвољено да сломи председничког кандидата, који је главна претња њиховој моћи, уз помоћ лажног кривичног случаја, Америка је завршила своје.

"Завршили смо, јер ће тај преседан вечно живети и бирачи никада више неће одређивати исход председничких избора", закључио је Такер Карлсон.

image