Свет

Јуриш на банке: Трампове присталице позвале на грађанску непослушност ако буде ухапшен

С обзиром на то да је систем већ на климавим ногама, неки истичу да "сада неће требати много да се сруши цео монетарни систем"
Јуриш на банке: Трампове присталице позвале на грађанску непослушност ако буде ухапшенwww.globallookpress.com © Olga Fedorova

Присталице некадашњег америчког председника Доналда Трампа позивају на ненасилне протесте у ишчекивању његовог хапшења, и то не уличним демонстрацијама већ наглим повлачењем новца из банака.

Они се све више залажу за такву акцију као "ненасилни облик друштвене непослушности", преноси "Њузвик".

Када велики број клијената истовремено повуче средства из банке, то може да доведе до озбиљне кризе, упозорава лист и додаје да такве иницијативе показују да је повећана политичка поларизација подстакла појединце да пренесу политичке ставове у област финансија. 

Један од Трампових присталица Винсент Сатива оценио је да је таква стратегија бриљантан и генијалан начин да се покаже нацији колико Американаца и даље подржава Трампа. 

Интернет претраге потенцијалне банке која би била мета јуриша скоро су се учетворостручиле између петка и суботе, показале су анализе компаније "ГВИ", преноси "Њузвик". Ипак, компанија је оценила да ће ширење дискусије о тој теми заправо маргинализовати утицај оваквих наратива. 

Лист подсећа и да иницијатива Трампових присталица долази у моменту колапса СВБ банке који је изазвао велике шокове широм финансијског система САД.

С обзиром на то да је систем већ на климавим ногама, неки истичу да "сада неће требати много да се сруши цео монетарни систем".

У стању високе приправности

Канцеларија окружног тужиоца Менхетна Алвина Брега раније ове године почела је да представља доказе великој пороти која истражује уплату од 130.000 долара коју је Трампов бивши лични адвокат Мајкл Коен наводно дао порно-звезди Сторми Данијелс.

Последњих дана, интернет је преплављен најавама да би Трамп могао да буде ухапшен и оптужен.

У Њујорку - где се данас састаје велика порота - очекује се да сви полицајци буду у униформи и спремни за распоређивање, према извору телевизије Си-Ен-Ен, а званичници су најавили да "иако је све у стању високе приправности", тренутно нису евидентиране реалне претње.

Поступци надлежних су одговор на Трампове објаве на друштвеним мрежама током викенда, у којима позива своје присталице да протестују уколико буде ухапшен, што многе подсећа на дешавања из 2020. године.

Тада је велики број Трампових присталица упао на Капитол Хил, незадовољан поразом свог фаворита уз тврдње да су избори покрадени. 

Извор близак Трамповом правном тиму рекао је за Си-Ен-Ен да за сада нису имали никакве информације о времену подизања потенцијалне оптужнице, осим што им је из канцеларије окружног тужиоца Менхетна речено да се ништа не очекује у уторак.

Ипак, оптужница би могла да дође у било ком тренутку.

Тужилаштво Менхетна је сигнализирало да се приближава одлуци да ли ће или не подићи оптужницу против бившег председника.

Они који су укључени у цео процес наглашавају потребу да се адекватно припреми "сложен сценарио Трампове предаје и појављивања пред судом". 

image