Србија и Балкан

РИА Новости: Вучићу "црни појас" за седење на две столице

"Акробата више и не седи на две столице, већ буквално њима жонглира у рингу с мноштвом хистеричних веверица које чекају када ће изгубити равнотежу. Можда и хоће, наравно, уз ваше молитве. Али, како песма каже, 'оставите за сада грехе по страни и цените лепоту игре'", пише Дмитриј Бавирин за РИА Новости
РИА Новости: Вучићу "црни појас" за седење на две столице© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Дешава се да човек доведе до савршенства неку вештину која је за друштво необична, или је друштво чак и осуђује, након чега тај човек управо по тој вештини постане познат. Такви људи наступају у циркусима, о њима пишу у "Гинисовој књизи рекорда" и награђују их за то, пише за "РИА Новости" Дмитриј Бавирин.

Тако, Бавирин сматра да би председнику Србије Александру Вучићу требало доделити црни појас за вештину "седења на две столице".

Он указује да је председник Србије због свог дипломатског маневрисања претходно изазвао негодовање и на Западу, али и у Москви, те да га "прекоревају и сада, и то десет пута чешће".

Међутим, аутор сматра да се, уместо прекора, Александру Вучићу треба дивити, и то заслужено.

"Мала и сиромашна земља која је са свих страна окружена историјским непријатељима и која је финансијски зависна од Запада, већ више од годину дана се супротставља његовим ултимативним захтевима да уведе санкције Русији и да чини друге гадости. А како се супротставља – нико не може објасни. То надмашује способности обичних људи", пише Бавирин.

"Магија" истрајности Београда

Због тога, пише аутор, од Срба се очекује да ће прибећи триковима "или, отворено говорећи, издаји", а, како наводи, запослени у Центру за информационо-психолошке операције "и другим канцеларијама за производњу проукрајинске пропаганде" имају за шта да се закаче.

Бавирин указује да су "само у последњих неколико недеља пометњу у медијском простору изазвале ’вести’ упитног порекла да Србија наводно испоручује оружје украјинским снагама преко Турске (засновано на лажним ’документима с интернета’); да Београд само што није увео антируске санкције под притиском Запада (засновано на лажном цитату Вучића), те да је Србија издала Србе са КиМ и де факто признала једнострано проглашену независност тзв. Косова, што није поткрепљено никаквим доказима".

Бавирин напомиње да Београд јесте учинио одређене уступке Западу, попут одустајања од куповања руских ловаца зарад француских, смањења броја летова на рути Београд-Москва, али и најава спровођења кривичне истраге против држављана Србије који су учествовали у борбеним дејствима у Украјини.

Међутим, аутор указује да наведене ставке тек треба да се испуне, а да није успостављен посебан правни оквир за последњу ставку, већ да се она ослања на постојећи закон о српским плаћеницима у Сирији.

"Он зна како"

"Много утицајније и богатије земље Европе показују знатно мању издржљивост. То покушавају да објасне на разне начине, али се увек заврши на ослањају на личност Вучића и улогу личности у историји – он зна како, и то је то", пише Бавирин, и додаје да каријера председника Србије и даље траје, за разлику од многих његових политичких противника.

"Једни су одавно у пензији, попут Била Клинтона, други су буквално у гробу, попут Мадлен Олбрајт, трећи у затвору, попут бившег лидера косовских Албанаца Хашима Тачија. А Вучић је и даље у седлу – и на две столице истовремено", пише аутор.

Бавирин оцењује да Александар Вучић у српском политичком животу игра улогу "разводника", односно да у својој странци и кабинету спаја и "русофиле" и прозападне политичаре, указавши да и једних и других у српској елити има много.

Аутор за пример прозападног политичара наводи премијерку Ану Брнабић која је, како пише, "целог живота радила у атлантским структурама" и "живи у истополном односу."

"Али таквом премијеру Србије је много лакше да умирује Европску унију, у коју одлази готово половина укупног српског извоза, а исти је и удео ЕУ у свим страним инвестицијама у Србији. А политички је Ана Брнабић апсолутно зависна од Вучића и није способна за аутономну каријеру – поред осталог због своје оријентације", пише Бавирин.

Бавирин о случају Рада Басте

Затим, ту су и оцене о министру економије Раду Басти и његовим скорашњим изјавама.

"Он се јавно заложио за увођење санкција, после чега је читаве седмице добијао шамаре како од колега и сарадника, тако и од опозиције".

"А зашто је он потребан Вучићу? 'Гледајте и учите' – могао би да одговори српски председник у тренутку искрености. Баста је, поред осталог, потребан и за такве представе.

"Званично, српски лидер негира било какво учешће у представи с Бастом – 'он је то сам'. Ипак, они којима су познати његови таленти, не верују баш у то. У сваком случају, било би погрешно мислити да је преко министра Вучић 'прикупљао сведочења' – проверавао реакцију система. Нема шта ту да се проверава, реакција је предвидива, систем контролише Вучић. Зато, међутим, све те реакције се могу поднети под нос европским чиновницима и раширити руке – ето, сами видите како је народ против, а шта ја могу против народа", пише Бавирин.

"Уживајте у плесу"

Аутор сматра да политичка игра председника Србије не би требало да функционише, јер, како наводи, нису сви европски фактори будале. "Али то функционише. С таквим мајсторством се рађа", оцењује се у тексту.

Бавирин указује да незадовољне странке у Русији политичко маневрисање Александра Вучића није убедило да исте те странке инсистирају да се он определи, односно "да коначно изабере Русе". Међутим, аутор истиче да би тим потезом Србија изгубила значајан део своје економије и нашла се у изолацији, "али од Русије неће добити ништа преко онога што већ има."

"Географија је немилосрдна наука", подвлачи Бавирин.

Спољне критике председника Србије леже управо у географији, оцењује Бавирин, односно (не)разумевању позиције "најзападније тачке 'руског света'", како аутор назива Србију, позвавши се на локалну крилатицу, "нас и Руса 150 милиона."

Срби имају сто и једну убедљиву замерку за свог председника, али међу њима није неспособност да брани српске и руске интересе, додаје.

"Акробата више и не седи на две столице, већ буквално њима жонглира у рингу с мноштвом хистеричних веверица које чекају када ће изгубити равнотежу. Можда и хоће, наравно, уз ваше молитве. Али за сада, како песма каже, 'оставите за сада грехе по страни и цените лепоту игре'", закључује аутор.

image