Русија

Руски патријарх Кирил и митрополит Јоаникије служили литургију у Москви

Срби никад нису били на страни непријатеља Русије, то је историјска чињеница и ми то ценимо, истакао је патријарх московски и све Русије Кирил
Руски патријарх Кирил и митрополит Јоаникије служили литургију у Москви© Foto Victor Karzhanov on Unsplash

Руски патријарх Кирил служио је литургију у Патријаршијско-успењском Саборном храму Московског кремља. Њему су у литургији саслуживали архијереји Српске православне цркве, међу којима је био и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Патријарх Кирил поздравио је архијереје СПЦ и поручио да су данас радосни јер заједно са њима у литургији учествују и митрополит Јоаникије и епископ Јован.

"Као што знате, Српска црква је најближа нашој Цркви по култури, духовној традицији и оданости јединству православних Словена. Срби никад нису били на страни непријатеља Русије, то је историјска чињеница и ми то ценимо, драги владико. Чак и сада, будући да сте у средишту Европе, у тешкој сте ситуацији. Зато желим свима нама да сачувамо наше јединство, посебно јединство српске и руске цркве, које се заснива на заједништву нашег духовног живота, заједништву наших светих, и што је најважније, заједништву наших историја", поручио је патријарх Кирил.

Митрополит Јоаникије је нагласио да се архијереји, свештенство и читав српски народ моле за патријарха Кирила и за целу свету Русију.

"Да Господ молитвама Пресвете Богородице и свих светих, а и нашим молитвама ниспошље благодат, милост, да просветли све оне који су најодговорнији, да умекша срца и да што пре почне дијалог, да се разговара и да се путем братског дијалога са поверењем дође до мира и да се кроз сва ова искушења пројави Божја милост и Божја правда, Божје човјекољубље. И дај Боже да Господ услиши ваше молитве, Ваша Светости и да вам Бог дарује снаге и духовне силе да сва ова тешка искушења изнесете као и ваши велики претходници", казао је у обраћању патријарху Кирилу митрополит Јоаникије.

Архијереји СПЦ допутовали су у Москву на позив патријарха Кирила ради учешћа на Међународном руско-српском фестивалу "Српска утеха руском срцу" на Православном хуманитарном универзитету Светог Тихона.

image