Свет

Мелони: Италија наставља са подршком Кијеву, то је у складу са нашим интересима

Таква одлука супротна је јавном мњењу, пошто се готово половина Италијана противи слању оружја у Украјину, док такву политику подржава тек трећина грађана те земље
Мелони: Италија наставља са подршком Кијеву, то је у складу са нашим интересима© Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Италија ће наставити са подршком Украјини у одбрани од "руске агресије", чак и по цену нарушавања рејтинга актуелне владе, саопштила је данас премијерка Ђорђа Мелони.

Последње анкете показују да војна помоћ Кијеву није популарна код бирача, али је Мелони у обраћању Сенату нагласила да ће влада "наставити то да спроводи јер је у складу са националним вредностима и интересима", преноси Ројтерс.

Питање помоћи украјинским ратним напорима постало је проблематично за Мелони, која снажно подржава Кијев, за разлику од савезника из њене конзервативне коалиционе владе чији су ставови по том питању далеко двосмисленији, наводи британска агенција.

Лидер покрета Форца Италија и бивши премијер Силвио Берлускони, који је стари пријатељ руског председника Владимира Путина, прошлог месеца је окривио украјинског председника Владимира Зеленског за изазивање сукоба.

Форца Италија је, ипак, гласала за испоруку оружја Украјини, а исто је учинила и Лига, странка под вођством заменика премијера Матеа Салвинија, још једног италијанског политичара који је гајио блиске односе са Путином.

Анкета коју је крајем фебруара објавио дневни лист "Коријере дела сера" показала је да се око 45 одсто Италијана противи слању оружја у Украјину, док то подржава 34 одсто, уз 21 одсто анкетираних који нису желели да се изјасне.

Чак су и присталице странке Браћа Италије, коју води италијанска премијерка, подељене по овом питању, а 47 одсто њих се изјаснило против испоруке оружја Украјини, наводи Ројтерс.

Мелони је у данашњем обраћању Сенату остала чврсто при свом ставу.
"Украјински народ брани вредности слободе и демократије на којима почива наша цивилизација и саме темеље међународног права", рекла је она и додала да је војна помоћ потребна у одбрани држави која је нападнута.

Италија је до сада послала неколико пакета војне помоћи Украјини током мандата претходне владе националног јединства Марија Драгија, а Рим и Париз тренутно раде на испоруци француско-италијанског ПВО система САМП/Т Мамба.

image