Свет

"Трансфобични расиста": Славни тенор избачен из продукције због повезаности са супругом Рускињом

Јусиф Ејвазов, којег је њујоршки Метрополитен избацио из "Тоске" због брака са најчувенијим руским сопраном, наступиће са својом женом Аном Нетрепко у Београду у оквиру фестивала "Ривер мјузик фест" у јуну
"Трансфобични расиста": Славни тенор избачен из продукције због повезаности са супругом Рускињом© Photo by Mandl/Getty Images

Метрополитен Опера у Њујорку отпустила је славног тенора Јусифа Ејвазова из најновије поставке "Тоске" "због повезаности" са његовом супругом, најпознатијим руским сопраном Аном Нетрепко. 

Опера је саопштила да је "проблематична његова веза са Нетрепко", те да не желе да "не поштују" украјинског сопрана Људмилу Монастирску која би требало да игра улогу Тоске.

Ејвазов је претходно бранио Нетрепко коју су либерални активисти на друштвеним мрежама оптужили за расизам зато што је учествовала у продукцији "Аиде" на Оперском фестивалу у Верони, где су певачи који су играли улоге Етиопљана носили тамну шминку на кожи, што су неки назвали "блекфејсом", односно подругљивим имитирањем црнаца. 

Азербејџански тенор је тада упитао зашто је било у реду да певачица Стефани Блит игра мушку улогу Дон Хосеа у опери "Кармен", након чега су га бројни медији и коментатори назвали "трансфобичним" и "расистом".

Украјински сопран Монастирска је такође играла у продукцији "Аиде" у Верони, и то носећи исту шминку и костим као и Нетрепко. Поред тога, она је већ у више наврата наступала са Ејвазовим, преноси портал "Опера вајр". 

"Њујорк тајмс" је прошле недеље објавио да ће "Опера Метрополитен" Ани Нетрепко морати да исплати 200.000 долара након отказивања њених наступа због тога што је одбила захтев опере да јавно осуди председника Русије Владимира Путина. 

Арбитар Хауард Еделман је, како преноси њујоршки лист, закључио да "нема сумње да је Нетрепко била присталица Путина, као што је и имала право да буде", али је истакао да то само по себи није кривично дело. 

Недавно је отказан и њен концерт на Тајвану.

Тајвански симфонијски оркестар је саопштио да је отказао концерт руске оперске певачице због "забринутости унутар тајванског друштва".

Ана Нетрепко и Јусуф Ејвазов наступиће у Београду у оквиру фестивала "Ривер мјузик фест" у јуну.

image