Србија и Балкан

Лајчак: Чланство "Косова" у УН не зависи само од Београда и Приштине, већ и од Савета безбедности

Председник Вучи ћ одбио да потпише споразум у Охриду, позивајући се на уставна ограничења, изјавио специјални изасланик ЕУ
Лајчак: Чланство "Косова" у УН не зависи само од Београда и Приштине, већ и од Савета безбедности© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr

Чланство "Косова" у Уједињеним нацијама је много веће питање од односа Србије и "Косова", поручио је специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Он је истакао да се "јавни дискурс фокусира на нешто што уопште није главна тема", те да се треба фокусирати на тачке европског споразума које обе стране могу да спроведу.

"Чланство у УН је много веће питање од односа Србије и Косова, ту постоје одређене процедуре, а своју улогу има ту и Савет безбедности и пет сталних чланица, и то су посебни односи. Веровање да чланство у УН зависи само од Србије и Косова, значи неразумевање комплексности овог процеса. У исто време, наш договор дефинише шта Србија и Косово треба да раде, тако да се обе стране охрабрују да се придржавају договора и анекса", рекао је Лајчак у заједничком интервјуу за "Јуроњуз Србија" и Радио Слободна Европа.

Упитан да ли су обе стране обавезне да у потпуности примене сваки члан споразума, будући да званичници у Србији, укључујући председника и министра спољних послова говоре да ће применити овај споразум до њихових црвених линија, Лајчак је поновио да је "јасно да су стране обавезне", али и да не треба стављати "кочију испред коња".

"Треба да почнемо са питањима која могу да ураде Србија и Косово и која могу да се ураде сада. То ће утицати на многе друге ствари. Поново спекулишемо о нечему што не зависи од Европске уније, Србије и Косова. Зашто се не бисмо фокусирали на питања која су потпуно под нашом контролом? Ометамо себе да се фокусирамо на ствари које могу да буду урађене и треба да буду урађене као приоритетне и за које нам нису потребни Савет безбедности нити сталне чланице", подвукао је Лајчак.

Специјални изасланик ЕУ је рекао и да је жеља да се процес који се тиче нормализације односа Србије и "Косова" заврши током актуелног мандата администрација у САД и ЕУ.

"Следеће године ћемо се већ суочити са новом политичком реалношћу, следе нам избори у ЕУ, у САД и мање ће се пажње посвећивати овим питањима. Верујем да имамо довољно времена да овај процес приведемо крају, али то све зависи од посвећености ове две стране", рекао је Лајчак истичући да не жели ништа, у смислу рокова, да намеће странама јер о томе треба да се договоре када се буду састале.

Он је прецизирао да су у анексу који је ЕУ предложила, али који није усаглашен у том облику на крају маратонских преговора у Охриду, постојали конкретни планови о времену које је потребно за имплементацију.

ЗСО приоритет, мора да се имплементира оно што је потписано

Члан 7 европског споразума који се односи на Заједницу српских општина, не уводи нову обавезу за "Косово", објаснио је Лајчак, рекавши да је реч о потреби имплементације онога што је већ договорено.

"То значи споразуми из 2013. и 2015. године, када је реч о формирању Заједнице/Асоцијације српских општина", рекао је специјални изасланик Европске уније.

Одговарајући на питање да ли постоји контрадикторност у анексу будући да се са једне стране каже да "Косово" одмах крене у преговоре о обезбеђивању самоуправљања за српску заједницу, а са друге да редослед тачака не доводи у питање редослед њиховог спровођења, Лајчак је рекао да контрадикторности нема.

"Реч је о Заједничком одбору за мониторинг, којим председава Европска унија. То је један од елемената анекса, где наводимо да ће тај одбор да буде формиран у року од 30 дана. Тренутно интензивно радимо у дефинисању услова за овај заједнички комитет. Они ће бити надлежни. Када је реч о вашој примедби, нема контрадикторности", рекао је Лајчак, поново указавши на споразуме из 2013. и 2015. године који се тичу Заједнице српских општина.

Он је истакао да је јасно стављено до знања да то треба да буде приоритетно питање, али да стране не би требало да условљавају имплементацију њиховог дела обавеза имплементацијом друге стране.

"Као што сам рекао, Заједнички одбор за мониторинг је платформа где ћемо разговарати о стварима и биће успостављен као што смо договорили - у року од 30 дана од усвајања овог анекса", додао је Лајчак.

Говорећи о обавезама Београда, специјални изасланик ЕУ је рекао да су две стране одбиле да усвоје редослед примене који је предложен, те да је сада на преговарачима да дају своје предлоге којим ће темпом тећи промена. 

"Ми своје предлоге имамо. Ја мислим да је најбољи приступ корак по корак, да једна страна уради нешто, потом и друга. Не бих да сада говорим о конкретним корацима јер не постоји званична платформа и тек треба да се сложимо око тога, али вас уверавам - врло смо фокусирани, врло одлучни и сигурни да ће оно што је договорено бити и имплементирано", рекао је Лајчак.

Две стране нису прихватиле временске одреднице ЕУ

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине је истакао да је споразум постигнут у Охриду важан корак који доноси нови квалитет у процесу нормализације односа "Косова" и Србије, као и да подиже дијалог на нови ниво.

Како је навео, споразум такође поставља темеље за убрзавање процеса нормализације, као и за убрзавање процеса приступања Европској унији како Србије, тако и "Косова".

Ипак, он је указао да није тајна да посредници иницијално припремили детаљнији анекс примене споразума, са јасним редоследом корака, као и временским одредницама које би лако било пратити, али да није било договора о томе.

Истакао је да су две стране успеле да се договоре око 12 од 18 тачака предлога, рекавши да никако нису успели да нађу заједнички језик око шест преосталих тачака.

"Покушали смо да те разлике превазиђемо на више начина, међутим, ускоро је постало јасно да је то немогуће, те смо стога представили нови анекс, који је био општији, мање конкретан, али и даље садржи основна начела, поготово то да ће обе стране у потпуности применити потписано", рекао је Лајчак.

Он је подсетио да је договор из Охрида постао део преговарачког оквира за приступање ЕУ, део поглавља 35 када је о Србији реч и "Косова" кроз Специјалне групе за нормализацију.

"Ми смо као следећи корак покренули унутрашње процедуре у оквиру ЕУ како бисмо формализовали овај договор у оквиру европске агенде и за Србију и за Косово", навео је Лајчак.

"Документ је и без потписа формалан и обавезујући"

Он је најавио да ће као следећи корак у дијалогу позвати главне преговараче обе стране у Брисел како би се разговарало о корацима имплементације.

Осврнуо и на чињеницу да ни споразум, ни анекс нису потписани, рекавши да би посредници у преговорима волели да је споразум потписан и да су то предложили обема странама, али да је документ, и без тога, свакако постао формалан и обавезујући.

Лајчак је додао да је председник Србије Александар Вучић врло јасно ставио до знања да није у позицији да потпише документ, позивајући се на уставна ограничења. Навео је да су европски посредници предложили неколико начина за решавање тог проблема, али да су они одбијени.

"На крају смо се договорили да ће тај документ бити формализован кроз објављивање од стране високих представника, што се и догодило у суботу, што је и у складу са међународном праксом и овај документ је на тај начин постао формалан и обавезујући. Све спекулације да ли је документ валидан и обавезујући су бесмислене", рекао је специјални изасланик ЕУ.

Он је истакао и да, када посматрају претходне договоре, не гледају јесу ли потписани или не, већ јесу ли имплементирани или не.

"Мислим да не треба да се бавимо тиме да ли је нешто потписано или не, већ тиме да је овај документ обавезујући и то на два начина, прво кроз објављивање од стране високих представника, а потом и кроз његову имплементацију у преговарачки оквир за приступање ЕУ. Сада је фокус на имплементацији. Ми ћемо, као посредници, редовно извештавати о напретку примене потписаног споразума и, наравно, наставићемо да сарађујемо са САД. Веома смо захвални на њиховој подршци у дијалогу", рекао је Лајчак.

"Фокусирани смо на позитивну агенду"

На питање да ли ће напредак Србије на европском путу и отварање делова преговарачког процеса зависити од примене споразума, Лајчак је рекао да је "процес европских интеграција врло комплексан и да ово није једини елемент, али јесте веома важан".

"Земље чланице ће помно пратити процес нормализације", рекао је европски дипломата.

На питање како у околностима у којима је реторика и даље оштра види нормализацију односа, Лајчак је рекао да на процес нормализације више утиче Европска унија, него партнери, и да би било боље да је обрнуто.

"Али, ипак, с обзиром на то да смо доста радили на нормализацији и инсистирали на њој, ситуација на терену се стабилизовала. Цела друга половина прошле године би могла да се назове 'кризним менаџментом'. Имали смо више криза које смо морали да решавамо, тако да смо тешко могли да се бавимо нормализацијом односа, али, од почетка ове године, фокусирани смо на позитивну агенду", навео је специјални изасланик ЕУ.

Још једном је истакао да ниједна страна не би унилатерално требало да чини било шта што би дестабилизовало процес нормализације односа.

"Заиста верујем да са овим споразумом имамо нову платформу и да ће се ствари одвијати у координацији и у складу са партнерством које ће нас водити унапред, а не уназад", закључио је Лајчак.

image