Магазин

Зашто је добро живети са биљкама - "Зелени љубимци" у борби против стреса

Позитиван ефекат које биљке имају на квалитет ваздуха, доводе до побољшања расположења, боље енергије и менталног фокуса. Студије су откриле да биљке у канцеларијском простору, побољшавају квалитет рада. Који су бенефити биљака у дому или на радном месту и да ли постоје разлози због којих биљке нису добродошле?
Зашто је добро живети са биљкама - "Зелени љубимци" у борби против стреса© freepik/senivpetro

Људи имају снажну везу са природом, а активности на отвореном, као што су шетње у природи, доказано снижавају нивое стреса и анксиозности. На сличан начин, позитивно на нас делују и биљке у затвореном простору.

Побољшавају квалитет ваздуха

У нашим домовима има много ствари које загађују ваздух - производи за чишћење, боје, буђ... У борби против овог загађења помажу нам биљке, јер производе чист кисеоник. Према НАСА студији из 1989. године, кућне биљке могу помоћи у побољшању квалитета ваздуха уклањањем хемикалија које изазивају рак, попут формалдехида и бензена из ваздуха. Тло у саксијама такође може помоћи у овом прочишћањању. Микроорганизми који се налазе у земљи биљке, не само што помажу у чишћењу, већ имају и антидепресивне ефекте, потврдила је НАСА.

Ако одлучите да купите кућне биљке како бисте природно освежили ваздух, ово је неколико врста које су представљене као најефикасније:

  • Арека
  • Гвоздена дама
  • Патуљаста палма
  • Бамбусове палма 
  • Бостонска папрат
  • Каучуково дрво
  • Паук биљка (познатије као зелени љиљан)
  • Дрво фикуса

Собне биљке могу помоћи у ублажавању стреса

Биљке у нашем дому или канцеларији, могу учинити да се осећамо пријатније и смиреније. У једном од истраживања, учесници су били подељени на групе у којој је једна добила задатак пресађивања собне биљке, а друга, да заврши кратак компјутерски задатак, након чега су истраживачи мерили биолошке факторе повезане са стресом, укључујући откуцаје срца и крвни притисак.

Открили су да је бављење вртларством у затвореном простору смањио ниво стреса код учесника. Рачунарски задатак је, с друге стране, изазвао нагли број откуцаја срца и крвног притиска, иако су учесници студије били младићи који су били навикнути на рад за рачунаром. Истраживачи су закључили да рад са биљкама може смањити и физиолошки и психолошки стрес.

Потврђено је да интеракција са биљкама помаже у сузбијању активности симпатичког нервног система и дијастолног крвног притиска

Познато је да постоје многе психолошке користи од провођења времена на отвореном, јер то ствара осећај припадности и повезаности са нечим већим од нас, а када унесемо биљке унутра, управо поздрављамо природу у нашем сопственом простору, наводе истраживачи.

Биљке стварају осећај благостања код људи

Поседовање собних биљака, доказано побољшава осећај благостања у поређењу са онима који нису били окружени њима. Собне биљке могу побољшати фокус, смањити депресивно расположење и умањити симптоме анксиозности. Када су ум и тело опуштени, то доводи до побољшања крвног притиска, рада срца и смањења нивоа кортизола (хормона стреса), сматрају скандинавски научници.

Биљке могу помоћи код бржег опоравка од болести

Људима који су се опорављали од неколико врста операција, било је потребно мање лекова против болова и имали су краћи боравак у болници од људи који нису гледали у зеленило током периода опоравка. 

Рад са биљкама може бити терапеутски

За људе који имају симптоме менталне болести, баштованство у затвореном може бити од помоћи. Хортикуларна терапија се користи да повећа осећај благостања међу људима са депресијом, анксиозношћу, деменцијом и другим стањима. Иако ова врста терапије постоји вековима, сада постоји и модеран приступ - медицинске клинике у Манчестеру у Енглеској сада "прописују" саксијске биљке пацијентима са симптомима депресије или анксиозности.

Биљке могу побољшати поглед на посао

Поглед на градски парк може изазвати задовољство, чак и ако је то поглед из канцеларије, али можда ће вас изненадити да биљка у саксији може имати сличан ефекат. Преко 440 запослених у компанији "Амазон" у Индији и САД су интервјуисани за потребе испитивања утицаја биљака у радном простору. Доказано је да су они чије канцеларијско окружење укључује природне елементе, као што су то собне биљке, осећају веће задовољство послом и већу посвећеност организацији од оних који нису радили у окружењу природних елемената. 

Симбиотски однос

"Једна од најбољих ствари у бризи о собним биљкама је прелепа размена која се дешава: као што оне зависе од нас да их негујемо, тако се оне брину о нама побољшавајући ваздух који удишемо и чинећи наш простор лепшим. Такође мислим да биљке дају наду. Док расту и цветају, могу бити важан подсетник на ствари које нас чекају", каже терапеут Лорен Гарви. 

Бирајте сорте које су безбедне за кућне љубимце и децу. Иако је готово немогуће пронаћи комплетну листу токсичних биљака, јер неке биљке имају само неке делове који су отровни, пре него што донесете нову биљку у кућу, проверите колико је та специфична врста безбедна.

Када биљке ипак могу бити штетне

Ако ваше алергије или симптоми астме буду погоршани поленом током пролећа, можда ћете одахнути када сазнате да собно биље не производи много полена. Иако неко резано цвеће, попут нарциса, може да произведе полен, пулмолози нису пронашли никакве доказе који би сугерисали да се од кућног цвећа могу добити напади астме. Међутим, може се десити да алергије добијете од буђи или гљивица које се могу наћи у саксији, а излагање њима у затвореном простору може погоршати симптоме ове плућне болести, посебно код деце. Ако приметите да су се симптоми погоршали, након што сте унели собно цвеће у свој дом, добра је идеја да га уклоните.

Поседовање биљака, нуди бројне психолошке предности, али брига о њима ће такође помоћи у смањењу стреса и анксиозности. Зато следећи пут када их будете заливали, успорите, удахните неколико пута дубоко и заиста се усредсредите на оно што радите. Дивите се лишћу и цвећу, додирујте их, а можете чак и разговарати са њима! То ће помоћи и вама и њима да напредујете.

image