Србија и Балкан

Поводом скупа о Степинцу у ЕП, европосланица Зовко од Србије очекује "помирљив тон"

Посланица Европског парламента која је организаторка конференције о Степинцу позвала је Србију да прође кроз, како је рекла, катарзу, уз тврдњу да се "са пропагандом не може нигде стићи"
Поводом скупа о Степинцу у ЕП, европосланица Зовко од Србије очекује "помирљив тон"Getty © Mark Renders / Stringer

Европосланица Жељана Зовко, која је организатор конференције посвећене Алојзију Степинцу у Европском парламенту, изјавила је да од Србије, када се ради о тој теми, очекује "помирљив тон".

"Очекујем од Београда да има помирљив тон и реторику где ће бити простора за аргументе који су поткрепљени доказима", рекла је Зовко новинарима у Бриселу.

Србија је раније протестовала код Европског парламента због скупа, под називом "Блажени Алојзије Степинац - сведочанство вере, устрајности и наде".

Зовко је рекла да оптужбе из Србије нису узеле у обзир све, како је формулисала, "чињенице које су постојале и постоје у јавном простору".

Она је, такође, позвала Србију да прође кроз, како је рекла, "катарзу", уз тврдњу да се "са пропагандом не може нигде стићи", и да је "време диктатуре и цензуре јавног простора прошло, и неће допринети дебати у Србији ни по ком питању".

Европосланица сматра да би цивилно друштво и медији требало да имају простора за исказивање другачијег мишљења, пренео је Танјуг.

Зовко, поред тога, тврди да, као посланица Европског парламента, ради на изградњи мостова сарадње и каже да је "Република Хрватска највећи заговорник евроинтеграција и придруживања свих земаља, па и Србије".

Конференцију о Степинцу, она је ставила у контекст дебате започете усвајањем резолуције 2019. године, о осуди свих тоталитарних режима и њихових последица, фашизма, нацизма и комунизма.

"Захтевали смо отварање досијеа Удбе и КОС-а како би се та мрежа криминала коначно разоткрила. Последице те мреже и недостатак отварања тог архива нам отварају простор за овакве дебате", каже Зовко.

Она је, поред тога, најавила и презентацију књиге монсињора Јураја Батеље, који је, како каже, написао и изнео на енглеском језику "све доказе" по којима се види да је надбискуп Степинац "спасавао Србе, Јевреје и све неистомишљенике" тадашњег режима.

Поводом скупа о Степинцу, Европском парламенту су протестна писма стигла из Института "Диана Будисављевић", као и од института, невладиних организација и историчара из Италије, Канаде и САД који се баве културом сећања на страдања у НДХ. Одржавање конференције осудио је директор Центра Симон Визентал Ефраим Зуроф, као и министар спољних послова Ивица Дачић.

image