Србија и Балкан

Случај Позоришта "Бошко Буха": Пресељење у нову зграду или очување традиције

Ансамбл театра из центра Београда не прихвата комплетан прелазак у зграду на Савском тргу, јер, како тврде, тај простор не задовољава њихове потребе, и указују на проблем укњижења у катастар приватног предузећа као власника простора које користи ова институција, а који је припадао граду Београду
Случај Позоришта "Бошко Буха": Пресељење у нову зграду или очување традиције© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ансамбл дечјег Позоришта "Бошко Буха" у Београду најавио је да неће прихватити комплетно пресељење тог театра у зграду Поште на Савском тргу, коју би реновирала компанија "Белгрејд вотерфронт", будући да та зграда, за сада, не задовољава потребе његовог функционисања.

Представници позоришта навели су да желе да остану у згради у којој се "Буха" налази од свог оснивања 1950. године, и указују на замршен проблем са уписом власништва у катастар и отуђивањем имовине од Града Београда.

Републички геодетски завод је, са друге стране, демантовао да је, како је речено представницима позоришта, до промене власништва у катастру дошло грешком, наводећи да је власништво над некретнином уписано на темељу достављених исправа и у складу са законом.

Град Београд је на питање редакције РТ Балкан поручио да ће подржати сваку одлуку коју ансамбл Позоришта "Бошко Буха" донесе у вези са потенцијалним пресељењем.

Eскалирао дугогодишњи проблем

Глумци и чланови одбора одржали су конференцију за медије у простору театра на Тргу републике 3 и информисали јавност о проблему потенцијалног премештања Позоришта "Бошко Буха" на нову адресу. 

Повод за обраћање, како наводе, био је Светски дан позоришта за децу и младе који је обележен 20. марта, као и позив градоначелника Београда Александра Шапића и градског Секретаријата за културу да се позориште изјасни о пресељењу у нову зграду.

"Поводом написа у медијима и поводом позива градоначелника и Секретаријата за културу да се Позориште 'Бошко Буха' изјасни да ли прихвата комплетно измештање, односно пресељење у реновирану зграду Поште на Савском тргу, став колектива је да оно остаје у згради на Тргу републике 3 у којој се налази од свог оснивања 1950. године", наводи се у саопштењу, указујући на вишедеценијску традицију извођења представа за децу у центру Београда.

Простор у коме је одржана конференција за медије, због реконструкције коју је 2014. најавио и започео тадашњи директор позоришта и глумац Милорад Мандић Манда, већ годинама није у употреби.

Како наводе из позоришта, реновирање је започето 2015, али су радови заустављени годину дана касније.

Како је наведено у саопштењу, проблем је настао 2017. године, када је на простор фоајеа и сале позоришта у катастру извршено укњижење предузећа "Рубин" из Крушевцаа власништво је касније пренето на предузеће "Бутик", такође из Крушевца.

"Тако је дошло до отуђења имовине града Београда, на коју Позориште 'Бошко Буха' има право коришћења на неодређено време. Позоришту је наведено да је до укњижења дошло грешком, која ће бити исправљена у најкраћем року, што се до данас није десило", додаје се у саопштењу театра.

Запослени у позоришту су истакли и да захтевају да се имовинско-правна ситуација разреши у најкраћем року, будући да је то предуслов за наставак реконструкције.

Републички геодетски завод синоћ је демантовао наводе да је дошло до грешке у катастру.

"Поводом тврдњи у медијима у вези са измештањем позоришта 'Бошко Буха', у којима се наводи да та установа не може да започне реконструкцију због грешке у катастру која још није исправљена, Републички геодетски завод (РГЗ) саопштава да грешке у катастру није било, као и да су све промене носиоца права извршене на основу достављених подобних исправа", наведено је у саопштењу.

У том саопштењу се додаје да је пословни простор површине 530 метара квадратних, који се налази у приземљу стамбено-пословне зграде на адреси Трг Републике 3, уписан у катастар непокретности као јавна својина Града Београда с правом коришћења општине Стари град и као својина предузећа "Бутик 1" из Крушевца.

РГЗ наводи да је власништво над наведеном некретнином уписано на темељу достављених исправа у складу са законом.

Подсетимо, дечје позориште је због најављене реконструкције 2015. године привремено пресељено у просторије Театра "Вук". Глумац Милорад Мандић Манда и дугогодишњи управник "Бошка Бухе" који је, како кажу његове колеге, за то позориште "дао свој живот", преминуо је 2016. године.

Град и глумци на истој страни

Подршку позоришту да остане на истој адреси пружили су и званичници Града Београда. 

"Град Београд подржава сваку одлуку коју запослени позоришта донесу у вези са останком и реконструкцијом зграде на Тргу Републике и пресељењем", саопштили су из Секретаријата за културу Града Београда одговарајући на питања РТ Балкан. 

Секретаријат је, како наводе, у редовном контакту и комуникацији са запосленима у Позоришту "Бошко Буха".

"На прошлонедељном састанку са представницима позоришта, секретарка Наташа Михаиловић Вацић је поновила став градоначелника саопштен медијима приликом обиласка Позоришта "Дадов", да Град Београд подржава сваку одлуку коју запослени позоришта донесу у вези са останком и реконструкцијом зграде на Тргу Републике и пресељењем", додали су из Секретаријата за културу.

Одговарајући на питање о противречним информацијама око уписа простора у катастар, поручили су да "Секретаријат за културу не располаже ни документацијом ни подацима".

Како истичу, градоначелник ће се "наредних дана лично бавити вишегодишњим проблемом позоришта Бошко Буха, како би се пронашло решење у што је могуће краћем року, будући да до сада није имао информације у вези са тим".

Глумица Позоришта "Бошко Буха" Слободанка Боба Латиновић изјавила је претходно за Танјуг да је секретарка за културу града Београда поручила да никакво "пресељење није опција" и да ће учинити све да "позориште остане на истој адреси".

Током консултација са Секретаријатом, члановима ансамбла позоришта је, како кажу, речено да ће питање решити оснивач - Град Београд, који "чини све што је у његовој моћи да се ове ствари превазиђу".

Најстарије београдско позориште за децу подржала је и Глумачка организација Србије и бројне колеге. 

Простор од 2015. има новог власника

"Питање проширења и друге сцене треба оставити за неко друго време. Моје чврсто уверење је да простор на Савском тргу није нешто где ово позориште може и треба да ради. Тај објекат јесте нешто бољи од овога, али не задовољава потребе 'Бухе' у целини", истакао је архитекта и члан Управног одбора позоришта Радивоје Динуловић.

Медији су у међувремену пренели да је Александар Кајмаковић, познатији као Аца Босанац, од 2015. године власник већег дела простора у коме се налази дечје позориште.

Динуловић је напоменуо да је у току израда пројектне документације за реконструкцију позоришта у одсеку за преглед техничке документације Одељења за превентивну заштиту и изградњу сложених објеката Министарства унутрашњих послова. 

Он је навео да је био усмено информисан да "Београд на води" планира реконструкцију Поште у Савској улици и у њој планира проширење за "Бошка Буху". Према његовим речима, недавно су на састанку у "Београду на води" установили да је ипак планирано комплетно измештање "Бошка Бухе" на Савски трг, што су представници позоришта назвали "неприхватљивим". 

"Након тога је одржан низ састанака са представницима републичких и градских власти, закључно са колективом позоришта, где је једногласно заузет став да позориште остаје на Тргу, а да зграда Поште може бити прихватљива само као додатна сцена", рекао је Динуловић.

Како је навео, "увидом у пројектну документацију се може констатовати да простор зграде Поште не омогућава одговарајуће услове за функционисање целовитог Позоришта 'Бошко Буха'".

image