Србија и Балкан

Страначке консултације код Вучића: Једни спремно очекују позив, други поручују - нема сврхе

Представници парламентарних странака кажу да још увек нису добили званичан позив од председника Србије да дођу на разговор након преговора са Приштином у Охриду, али поједини већ знају да ли ће - и како - на њега одговорити
Страначке консултације код Вучића: Једни спремно очекују позив, други поручују - нема сврхе© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Након завршених маратонских преговора Београда и Приштине у Охриду, председник Србије Александар Вучић најавио је да ће наредних дана позвати на консултације представнике политичких странака које ће упознати са детаљима о којима, како је рекао, не може да говори јавно.

Представници парламентарних странака кажу да још увек нису добили званичан позив од председника, али поједини већ знају да ли ће - и како - на њега одговорити. 

СПС: Сада је важно јединство

Социјалистичка партија Србије ће ићи на консултације код председника Србије у вези са Планом имплементације, јер је у овим тренуцима важно јединство, рекао је за Јуроњуз Угљеша Марковић, заменик шефа одборничке групе те странке.

Како истиче, када дође до позива, СПС ће се одазвати, јер сматра да је то одговоран приступ у изазовним временима која су пред државом и народом.

"Што се тиче самог плана о коме се говори, сматрамо да је веома важно да о њему разговарамо, да је веома важно да не одустајемо и да не показујемо да смо ми страна која одбија да преговара о њему. Апсолутно подржавамо инсистирање на ЗСО која је дефинисана још Бриселским споразумом и сматрамо да је то прва ставка која мора да се реализује како бисмо уопште ушли у даљу имплементацију било чега", каже Марковић.

ДС: Не идемо на консултације из принципијелних разлога

Председник Демократске странке Зоран Лутовац насупрот томе наводи да је став ДС-а јасан и да они неће ићи на консултације из неколико разлога.

"Први кључни разлог је што би требало да идемо тамо да нас председник обавести о нечему о чему смо већ сазнали из медија и од посредника у дијалогу. Са друге стране, не ради се о томе да народни посланици, шефови посланичких група треба да иду код њега, него управо обрнуто, да он дође у скупштину и да положи рачун за оно што је до сада радио по том питању. Дакле, то су принципијелни разлози", рекао је Лутовац за Јуроњуз.

Он је додао да је европски план неприхватљив, пре свега због начина на који се дошло до њега.

"Једини човек који је у томе учествовао јесте председник Вучић, који није консултовао никога по том питању, а са друге стране, он нам је сам рекао да ни он, једини који је учествовао из Србије, апсолутно се ни о чему није питао што се тиче тог споразума, него га је добио по принципу узми или остави", оцењује Лутовац.

У чему је смисао консултација?

Нисмо добили никакав званичан позив, а када га будемо добили, онда ћемо га заиста размотрити  - и на нивоу странке и на нивоу коалиције, али и на нивоу целокупне државотворне опозиције која у последње време наступа заједно по овом једино важном питању за будућност и безбедност земље, каже за РТ Балкан Милош Јовановић из Новог ДСС- и додаје да ће тада, кад добије званичан позив, дати и званичан одговор.

Он истиче да његова странка никада није била против разговора и да су потврдно одговорили и на претходни позив за консултације које, како наводи, никада нису ни уследиле.

"Међутим, овде се заиста поставља питање смисла, јер нека дела су већ почињена, уз огроман број манипулација и неистина. Када се разголити та шума бежања од одговорности и истине, долазимо до потпуно јасног закључка - председник државе се противдржавно и антиуставно обавезао на споразуме којима се имплицитно признаје сецесија КиМ", оцењује Јовановић. 

Ако је председник спреман да одбије све то, то би била друга прича, али шансе за тако нешто су скоро непостојеће, закључује лидер Новог ДСС-а.

Званични позив за састанак са председником републике још није стигао, потврђује за РТ Балкан и генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић, и каже да је за сада те најаве било само у медијима.

"Када и ако тај позив некада дође, о томе ће се изјаснити Председништво Народне странке", наводи Јовановић.

Питање сврсисходности

Позив за консултације још увек није упућен званично, баш као ни прошли пут када је било најављено, а када смо инсистирали на консултацијама, каже за РТ Балкан председница Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски.

"Сматрамо да би Србија – да су тада одржане консултације – имала далеко стабилнију политичку ситуацију у земљи и далеко већи легитимитет који би председник уживао током преговора у Бриселу и Охриду", истиче.

Она додаје да је из очигледних разлога игнорисан став других политичких странака које су махом из опозиције, а које су се противиле договорима који су постигнути у Охриду, тако да се сада поставља питање сврсисходности нових консултација.

"Да ли смо ми позвани да нам се предочи шта је већ урађено или да будемо питани за мишљење? Уколико је прва опција у питању, не видим разлога да будемо саучесници, а као одговорни људи увек ћемо размотрити опцију разговора на највишим државним адресама", поручује Ђурђевић Стаменковски.

Ни Покрет слободних грађана није добио званичан позив на консултације, већ су за њега сазнали из медија, каже народни посланик Натан Албахари.

Он сматра да је "чудно зашто позив долази сад, после објављивања самог имплементационог плана" и поставља питање зашто то није урађено пре.

"Ја ћу вас подсетити, ми смо пре Охрида позвали председника на консултације у парламенту са шефовима посланичких група у форми колегијума, како бисмо договорили и видели шта је на столу пред сам одлазак. Сада пошто смо видели овај имплементациони план, видели смо споразум, мало је нејасно зашто смо сад позвани на консултације, ако ћемо уопште бити позвани", рекао је Албахари за Јуроњуз.

Он напомиње да ПСГ подржава споразум и да би требало да буде прихваћен јер у "овом тренутку бољег предлога неће бити". 

Ни на адресу Покрета Двери није стигао формалан позив, али га они и не очекују, поручује народни посланик Иван Костић за Јуроњуз.

"Не очекујемо да ћемо добити позив, мислим да та изјава више служи за унутрашњу јавност, да покаже како председник има демократски капацитет", истиче народни посланик.

За Двери је једино прихватљиво да актуелна власт одустане од оваквих преговора под окриљем ЕУ, да преговоре врати у СБ УН, да скупштина изађе са платформом о будућим корацима и да заједнички и држава и власт и опозиција имају став по овом питању, а не да председник Вучић самостално води ту политику, рекао је Костић. 

image