Магазин

Како је Петар I нацртао руску заставу

Бело-плаво-црвена застава Руске Федерације једна од најпрепознатљивијих тробојки на свету, има занимљиву историју током које је неколико пута мењана и укидана. "Кумовали“ су јој Холанђани, "отац" јој је Петар Први, а ушла је и у Гинисову књигу рекорда!
Како је Петар I нацртао руску заставу© приватна архива

Државна застава једна је од главних државних обележја Русије, чија симболика недвосмислено поручује да је Русија за мир, веру и Отаџбину. Кроз своју преко три века дугу историју "преживела" је бројне измене, а које су то занимљивости које се везују за државни симбол Руске Федерације, остаје да сазнате:

  • Древне руске заставе и знамење, које су се називале "стјаге" биле су троугаоног облика, украшене ликовима светаца, сликама из Светог Писма и титулама господара.
  • Прва застава Русије везује се за период владавине Алексеја Михајловича, који је Русијом владао у 17. веку. Са развојем бродоградње коју су у Русију донели Холанђани, појавили су се и први "обриси" заставе какву и данас знамо: наиме, на предлог мајстора из Холандије, Алексеј Михајлович је донео одлуку да руска застава буде бело-плаво-црвене боје, а први руски војни брод "Орао" испловио је управо под овом заставом.
  • Без обзира на то што је руска тробојка настала у време његовог оца, Алексеја Михајловича, "оцем" се ипак сматра Петар I који је донео званичну наредбу (указ) да од 20. јануара 1705. године на сваком трговачком броду буде јасно истакнута тробојка. Тада је самостално одредио распоред боја заставе која ће красити све руске бродове, и на листу папира нацртао скицу тропругасте бело-плаво-црвене заставе.
  • И поред усвојене тробојке, више деценија Русија није имала јединствену заставу: на трговачким бродовима била је истакнута тробојка, на војним бродовима, Андрејевска застава, а за државне догађаје од велике важности истицала се црно-златно-бела застава.
  • Свака боја на руској застави има своје значење: бела представља слободу, плава - Богородицу, а црвена је боја државности. Иначе, за овакву дефиницију боја заслужан је Николај II, у чијем је делу говора из 1896. године наведено да "Великоруски сељак за празнике носи црвене и плаве кошуље, Украјинци и Белоруси - беле, а руске се жене облаче у црвене и плаве хаљине. У руском поимању - црвено значи лепо". Ипак, незванично се користи мало другачија симболика: бела боја симболизује мир и непорочност, плава - веру, док је црвена, боја проливене крви војника за Отаџбину.
  • Према једној легенди помораца, дешавало се да неко од њих има потешкоћа да запамти редослед пруга на застави: тада би бивали кажњени. Како би себи олакшали памћење, створили су скраћеницу "БеСиК" (бела-плава-црвена, на руском "белаја-сињаја-краснаја") како би што лакше запамтили.
  • Изменама руске заставе ту није био крај - 1918. година донела је још једну измену у низу, руска тробојка замењена је совјетском заставом црвене боје са жутим српом и чекићем у углу. Ипак, са распадом Совјетског Савеза 1991. године тробојка се коначно вратила, а 22. август када је она званично усвојена као државни симбол Русије, обележава се као Дан заставе Руске Федерације.
  • Светско првенство у шаху 1990. године обележио је дуел двојице најбољих шахиста свих времена, Каспарова и Карпова. Карпов је играо под совјетском заставом (црвеном са српом и чекићем), док се Каспаров определио за руску тробојку - игру је добио Каспаров, а тек након годину дана застава је и званично усвојена као државни симбол.
  • За државну заставу Руске Федерације постоји званичан стандард (ГОСТ), према коме су јасно дефинисане боје и нијансе које се на тробојци користе. ГОСТ је усвојен још 1998. године и од тада се примењује без изузетака.
  • У Русији је од 25. децембра 2000. године на снази федерални конституциони закон који је потписао председник Владимир Путин: у закону "О Државној застави Руске Федерације" наведено је да је Државна застава платно правоугаоног облика сачињено од три једнаке хоризонтално оријентисане пруге, од којих је бела на врху, плава у средини, а црвена на дну. Однос ширине и дужине је два према три.
  • Највећа застава Русије подигнута је на Елбрусу 2016. године, на висини од четири хиљаде метара, а површина заставе износи скоро хиљаду квадратних метара.
  • Руска застава уврштена је и у Гинисову књигу рекорда: за време трајања "флешмоба" (заједничке активности већег броја људи) "Ја волим Владивосток", становници и гости града формирали су највећи живи приказ заставе, а њена дужина износила је 707 метара.

image