Свет

Лукашенко упозорава: Ако пошаљете осиромашени уранијум, добићете онај обогаћени (ВИДЕО)

Позивам Запад да прекине сумануту политику и да крене ка мирном решавању сукоба у Украјини, рекао је председник Белорусије
Лукашенко упозорава: Ако пошаљете осиромашени уранијум, добићете онај обогаћени (ВИДЕО)Getty © Photo by Alexei Danichev/Host Photo Agency/Ria Novosti via Getty Images

Председник Белорусије Александар Лукашенко реаговао је на најаву Лондона да се Кијеву испоруче гранате са осиромашеним уранијумом, упозоривши да ће одговор Москве на могућу употребу те врсте муниције бити ужасан.

Он је додао да Москва може да испоручи Минску муницију са обогаћеним уранијумом ако Лондон заиста буде спровео своју замисао.

"Чим ова муниција експлодира на позицијама руских трупа, видећете да ће одговор бити ужасан. То ће бити лекција за целу планету. Ако су западне земље луде, онда ће подстаћи овај процес", рекао је Лукашенко на комеморативном догађају поводом 80. годишњице трагедије у "Хатињу".

Белоруски лидер је додао да верује да Лондон неће Кијеву испоручити муницију са осиромашеним уранијумом, назвавши овакву идеју "брбљањем".

"Ако западни политичари буду поступали рационално, неће предузети такав корак. Позивам Запад да прекине сумануту политику и да крене ка мирном решавању сукоба у Украјини. Подсетио бих само, да се Русија, Кина и многе друге земље залажу за дипломатско решење ове ситуације", навео је он.

Пример неких земаља показује како се уздигао савремени неонацизам

Лукашенко је додао да се на примеру низа земаља види како је савремени неонацизам подигао главу и да фашизам нема људско лице, али има имена.

"Имена убица и издајника свог народа. Знамо их. Постоје идеолошки наследници у којима се поново пробудио ген мржње према словенској цивилизацији. 'Аријевске стандарде' заменили су либерално-демократским вредностима", навео је он.

Он је напоменуо да "филтрирање народа да би се задовољили нови стандарди траје већ дуже време – кроз обојене револуције, побуне, прокси ратове, санкције, уцене".

"Знамо докле то може да иде. Нажалост, то све већ видимо на примеру суседних земаља, где се на рушевинама сећања на совјетско наслеђе и велику победу, на рушевинама порушених споменика победоносним војницима, модерни неонацизам уздигао", закључио је белоруски председник.

Становнике белоруског села Хатињ пре 80 година, нацисти и њихови сарадници из 118. батаљона украјинске милиције сатерали су у велику шталу, где су их спалили. Према новооткривеним архивским документима, у пожару је погинуло 149 људи, међу којима је било 75 деце.

Тренутно, на месту где се налазило село Хатињ, налази се меморијални комплекс у знак сећања на стотине села уништених током рата и људске жртве које је белоруски народ претрпео у Великом отаџбинском рату. У априлу 2021. године, генерални тужилац Белорусије Андреј Швед објавио је да је покренуо кривични поступак о геноциду над становништвом Белоруске Совјетске Социјалистичке Републике током рата 1941-1945.

У време покретања кривичног поступка о геноциду, према званичним информацијама, током нацистичке окупације, 9.200 белоруских села је потпуно или делимично уништено. Истовремено, 186 насеља је изгорело до темеља заједно са људима.

image