Магазин

Зашто волимо да гледамо снимке са животињама

Снимци животиња изазивају позитивна осећања милионима гледалаца широм света. Научници су доказали да гледање оваквих видео снимака не изазива само добре осећаје, већ доприноси здрављу.
Зашто волимо да гледамо снимке са животињама© pexels/Caio

Одавно је познато да боравак у близини животиња има умирујући ефекат на већину људи. Мажење, брига за животињу или дружење са животињом, одавно се користи као терапија, посебно за оне који се опорављају од трауматичног догађаја.

Чак и без могућности интеракције са њима, посматрање животиња нас тера да се смејемо, а понекад и плачемо, а може имати и смирујући ефекат. Тај ефекат доказала је студија спроведена на Универзитету у Лидсу, потврдивши да гледање видео снимака са животињама има позитиван ефекат на рад срца, снижавање крвног притиска и смиривање анксиозности.

У студији коју је овај факултет спровео, студенти су, у току испитног рока, гледали тридесетоминутни филм, са слатким животињама. Пре гледања филма, свима је измерен пулс и притисак, а замољени су да процене свој ниво стреса. Видео снимак који им је пуштен био је комбинација фотографија и филмских записа на којима су младунци животиња. Након одгледане видео пројекције, и притисак и пулс је код неких испитаника нагло пао за чак 50 посто, иако су претходно ове вредности биле повишене.

Постоји физиолошки разлог зашто је гледање оваквих видеа лековито. Пре свега, током гледања снимака са маленим животињама, лучи се окситоцин, хормон који смирује и чини да се људи осећају боље, такође помажући телу да се опорави од болести. Али, постоје још неки доказани бенефити:

1. Побољшава се расположење

Гледање слатких видео записа о животињама помаже у подизању расположења и здравља. Када гледамо ове видео снимке, одмах се осећамо безбрижно, срећно и смирено. Смањује се крвни притисак, као и број откуцаја срца. Не морате бити научник да бисте видели какав ефекат гледање слатких створења има на људе, јер га је лако уочити. Студија из 2015. године показала је да је гледање оваквих видео снимака, ефикасније доводи до доброг расположења од музике, за коју се дуго сматрало да је једна од најбољих метода да се помогне некоме да се опусти и осећа добро.

2. Повећава се продуктивност

Ови видео снимци такође помажу у повећању продуктивности код појединаца. Кад год осетимо бурнаут током посла, можемо једноставно да се искључимо и гледамо ове слатка крзнена створења у акцији на друштвеним мрежама. Гледање ће помоћи у смањењу тензије и дати нам преко потребан одмор од монотоније посла.

3. Снимци изазивају саосећање

Гледање младунаца животиња како помажу својој браћи и сестрама у нечему, подстиче људе да постану нежнији и саосећајнији према другима. 

4. Побољшава се поглед на живот

Психолози сматрају да људи данас имају веома негативан поглед на живот, посебно након пандемије Ковид 19. Када су изложени сликама и видео снимцима слатких животиња на друштвеним мрежама, то им помаже да добију позитиван поглед на живот и добију нови осећај снаге и наде да је у свету остало још нечег доброг. Ове слатке крзнене лоптице помажу и свима дају позитивне вибрације и добро расположење.

image