Свет

Порука из Аустрије: Русија ће увек бити важна за Европу

Аустријски министар заложио се за спровођење санкција и поручио да ће Русија и Европа увек бити повезане
Порука из Аустрије: Русија ће увек бити важна за Европу© Tanjug/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

Русија ће увек бити важна за Европу, и свако друго гледиште било би погрешно, поручио је аустријски шеф дипломатије Александер Шаленберг.

"Идеја да више неће бити Русије и да можемо да се раздвојимо у свим областима је заблуда", рекао је Шаленберг за Ројтерс.

"Достојевски и Чајковски остају део европске културе, хтели ми то или не. И даље ће Русија бити наш највећи сусед. Остаће друга највећа нуклеарна сила на свету", додао је.

Аустрија, која је настојала да се постави као мост између истока и запада, претворивши Беч у магнет за руски новац, део је ширег западног савеза који је увео санкције Русији након почетка Специјалне војне операције у Украјини, подсећа Ројтерс.

Аустрија и даље увози руски гас, иако планира да смањи увоз у наредним годинама, а неки аустријски званичници гаје наду у брзо окончање сукоба и повратак нормалнијим односима са Русијом, рекли су Ројтерсу извори упућени у то питање.

Шаленберг је изјаву дао након што су амерички званичници покренули истрагу против "Рајфајзен банке" због њеног пословања у Русији. Министар је оптужбе одбацио рекавши да су многе друге западне фирме учиниле исто, укључујући и америчке.

Министар је рекао да се пре залаже за спровођење постојећих европских санкција, него за увођење нових мера према Русији.

"То је веома тупо оружје. Имали смо огромне пакете санкција. Дајте им времена да прораде", нагласио је Шаленберг.

image