Русија

Дума усвојила нацрт резолуције о нацистичким злочинима над народима СССР-а

Одговорност за украјински сукоб сносе они који снабдевају кијевски режим смртоносним оружјем и "спремни су да се боре против Русије у реваншистичком лудилу до последњег украјинског војника", наводи се у документу
Дума усвојила нацрт резолуције о нацистичким злочинима над народима СССР-аwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Државна дума је на пленарној седници усвојила Нацрт резолуције "о геноциду који су починили Немачка и њени саучесници над народима Совјетског Савеза током Великог отаџбинског рата 1941-1945. године", преносе "РИА Новости".

Нацрт резолуције је поднео Комитет Думе за међународне послове.

Джавна дума сматра да је важно да се злочинима против човечности почињеним током Другог светског рата да судска и правна оцена, наводи се у документу.

Узимајући у обзир одредбе Повеље УН, пресуде Нирнбершког трибунала, Конвенцију о спречавању и кажњавању злочина геноцида и Конвенцију о незастаревању ратних злочина и злочина против човечности, Државна дума признаје кривична дела немачких фашистичких освајача и њихових саучесника у односу на цивилно становништво СССР-а као геноцид над народима Совјетског Савеза", произилази из документа.

У документу се помињу и актуелни догађаји у Украјини и одговорност за украјински сукоб, на основу документа, носе они који снабдевају кијевски режим смртоносним оружјем, финансирају милитанте и терористе и "спремни су да се боре против Русије у реваншистичком лудилу до последњег украјинског војника".

image