Свет

Вотерс упутио отворено писмо Путину: Ако бисте ми одговорили...

Британски музичар тражи од руског председника да потврди да жели окончање рата
Вотерс упутио отворено писмо Путину: Ако бисте ми одговорили...© Foto: Tanjug/ AP Photo/Andriy Andriyenko


Британски музичар Роџер Вотерс, суосниовач састава Пинк Флојд, упутио је путем Фејсбука у понедељак отворено писмо председнику Руске Федерације Владимиру Путину, у коме тражи гаранције да се Русија неће ширити ван Донбаса и Крима, и да "више неће никога напасти".

Претходно је Вотерс упутио писмо Олени Зеленској, супрузи украјинског председника.

Вотерс у писму тражи од Путина да потврди да жели окончање рата, што је Путин већ и раније изјављивао.

Британски кантаутор је такође од Путина затражио гаранције да ће се "територијални интерес" зауставити на "безбедности становништва које говори руски језик" на Криму и у Донбасу, у републикама Доњецк и Луганск".

Реч је, наводи Вотерс, о потреби да се увере "неки људи који мисле да ви желите да владате читавом Европом, почевши од Пољске и балтичких република".

"Ако Русија заиста има територијалне претензије изван источне Украјине, пише Вотерс, "ј*** се, и сви бисмо могли да престанемо да играмо ову очајнички опасну игру нуклеарне пилетине у којој се јастребови с обе стране Атлантика осећају тако пријатно. Чињеница да Сједињене Америчке Државе нападају друге земље "на махове или за неколико барела нафте, не значи да Русија треба да се држи истих "стандарда", написао је музичар.

"Ако бисте ми одговорили", пише даље Вотерс, "веома бих вас поштовао и сматрао бих то као частан потез у правом смеру, ка одрживом миру".

Апел музичара уследио је након његовог претходно објављеног писма супрузи украјинског председника Оелни Зеленској, у коме је позвао "прву даму" Украјине да захтева "спровођење изборног обећања" од њеног мужа и "стави тачку на овај смртоносни рат". Ово је јасно подсећање на предизборно обећање Зеленског да ће окончати рат у Украјини. Он је у писму рекао Зеленској да је "трагична грешка" њено уверење да ће западна подршка Украјини, односно континуирано снабдевање оружјем.

Зеленска је одговорила Вотерсу да је Русија извршила инвазију на Украјину, оптужујући је да "убија цивиле и уништава градове", те да ће, уколико Украјина престане да се бори, то значити крај њеног постојања. Она је предложила Вотерсу да своје апеле за мир упути руском председнику.

image