Економија

Потпредседник "Лиман брадерса" упозорава: Још 50 америчких банака могло би да пропадне

Званичник "Лиман брадерса", банке чија је пропаст изазвала финансијску кризу 2008. године, упозорава да Федералне резерве морају да смање каматне стопе и гарантује депозите ако не желе да изазову нови хаос
Потпредседник "Лиман брадерса" упозорава: Још 50 америчких банака могло би да пропадне© Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Банкарска криза могла би да прогута још 50 регионалних зајмодаваца у Сједињеним Државама, ако власти у земљи не предузму одговарајуће кораке да реше структурна питања, рекао је бивши потпредседник "Лиман брадерса" Лоренс Мекдоналд у интервјуу за РИА Новости.

"Креатори политике ће највероватније бити приморани да уведу много већа ограничења како би задржали одливе депозита са банковних рачуна који знатно премашују 250.000 долара", рекао је он.

Колапс "Лиман брадерс" означио је почетак глобалне финансијске кризе 2008. године.

Мекдоналд сматра да су тренутни проблеми са којима се суочава амерички банкарски сектор веома слични онима који су претходили злогласном колапсу некадашњег финансијског гиганта.

Бивши директор "Лимана" је додао да се очекује да ће америчке регионалне банке изгубити "стотине милијарди долара" с тим што ће се ова средства неизбежно пребацити на веће банке, а затим и на трезорске обвезнице.

Америчке власти ће морати снажно да појачају гаранције депозита у поређењу са постојећим, рекао је Мекдоналд.

У уторак је неколико медија пренело да званичници америчког Министарства финансија разматрају повећање осигурања депозита у случају погоршања стања у банкарском сектору. Овај корак ће наводно захтевати средства из Фонда за стабилизацију размене Министарства финансија.

Мекдоналд је оптужио председника Федералних резерви Џерома Пауела да води неадекватну политику у пооштравању монетарне политике.

"Они као да пуше у шупи за динамит. Пре десет дана нам је Пауел на Капитолу рекао да је банкарски систем у реду... Или је лагао или није разумео шта ради", рекао је бивши банкар.

Према његовим речима, Фед ће морати да снизи стопе, а затим да пружи веће гаранције депозита.

"То је оно што ће они смислити... То је спас. То је у суштини савезна влада која преузима ризик банковних депозита", закључио је он.

Фед се суочава са једним од најтежих захтева у последњих неколико година. На данашњем састанку ће морати да одлучи да ли да настави да повећава каматне стопе како би се изборили против високе инфлације или ће их оставити на постојећем нивоу како би помогли у гушењу најгоре банкарске кризе од 2008.

image